"Dankzij de WBSO kunnen we onze behandelmethode bij een dwarslaesie verder ontwikkelen"

Gepubliceerd op:
8 april 2021

Na een dwarslaesie toch weer kunnen lopen. Als spin-off van een Zwitsers onderzoek werkt GTX medical aan deze mooie droom met hulp van de WBSO. Het bedrijf verkoos Nederland om die droom ook echt waar te maken.

Sinds eind 2014 werkt GTX medical aan een methode om mensen met een dwarslaesie te behandelen. Het bedrijf ontwikkelde een implantaat voor in het ruggenmerg. Aangestuurd door een soort pacemaker reactiveert het de loopzenuwen. De patiënt volgt een intensieve training, waardoor nieuwe neurologische verbindingen ontstaan en hij weer controle krijgt over zijn loopspieren.

Spectaculaire resultaten

GTX medical meldt spectaculaire resultaten in de 1e klinische onderzoeken. Verlamde proefpersonen konden na maanden training weer lopen met behulp van krukken en looprekken. Deze studies worden uitgevoerd onder leiding van neurowetenschapper professor Grégoire Courtine.

Gunstig voor productinnovatie

Ruim 700 kilometer verderop staat Sjaak Deckers, tot 2020 CEO van GTX medical, voor de taak om Courtines bevindingen tot een goed werkend product te maken. "Nederland kent een gunstig klimaat voor productinnovatie. De WBSO draagt daaraan bij. Loonkosten zijn voor ons de grootste kostenpost. Mede dankzij de fiscale korting via de WBSO liggen die 2 keer zo laag als in Zwitserland."

Aantrekkelijker voor investeerders

Door de WBSO kan GTX medical meer onderzoekers inzetten. "De kostenreductie zorgde er ook voor dat ons businessplan aantrekkelijker werd. En dat trekt gemakkelijker investeerders aan. Wat ons ook hielp was het Innovatiekrediet. Daarmee konden we ons project gedeeltelijk financieren. Ook dat bleek erg aantrekkelijk voor investeerders."

Aanrader voor innovatieve bedrijven

Met 70 mensen in Nederland en 10 in Zwitserland staat GTX medical in 2021 op het punt om het 1e prototype klinisch te testen. Zonder de stimulerende regelingen in Nederland was het bedrijf niet zo ver gekomen, stelt Deckers. Hij raadt de WBSO dan ook elk innovatief bedrijf aan. "De WBSO pakt vanaf dag 1 heel gunstig uit. Enige minpunt is dat je met ondersteunende medewerkers en ingehuurd personeel niet kunt profiteren."

Meer weten?

Bent u ook bezig met innovatie voor de toekomst? Wilt u net als GTX medical profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project. Of kijk of u in aanmerking komt voor het Innovatiekrediet.

Vragen over WBSO of Innovatiekrediet?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?