"Dankzij Eurostars kunnen wij persoonlijk behandeladvies alvleesklierkanker geven"

Gepubliceerd op:
7 december 2020

Omnigen zet een mix van informatica en biologie in om kankerpatiënten een gepersonaliseerd behandeladvies te geven. Het bedrijf ontwikkelde een digitaal platform dat de werking van een standaardbehandelmethode voor alvleesklierkanker voorspelt.

Directeur Berry Kriesels legt uit hoe dat in zijn werk gaat, welke voordelen dat oplevert en welke rol de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) speelt bij de ontwikkeling van het platform.

Digitaal platform

Omnigen gebruikt bio-informatica om de behandeling van patiënten met alvleesklierkanker te verbeteren. In een consortium met het Erasmus MC en het Spaanse Noray Bioinformatics werkte het bedrijf aan de ontwikkeling van een digitaal platform. Door te kijken naar de genen van een patiënt, kan het platform voorspellen of de standaardbehandelmethode voor alvleesklierkanker gaat werken.

Gepersonaliseerd behandeladvies

Alvleesklierkanker is de 12e meest voorkomende kankersoort en de 7e meest voorkomende doodsoorzaak door kanker. De standaardbehandelmethode van alvleesklierkanker bestaat uit een chemokuur met het middel folfirinox. Maar bij 43,5% van de patiënten slaat deze behandeling niet aan, vertelt Kriesels: "Dat terwijl de chemo van folfirinox behoorlijk pittig is waardoor de kwaliteit van leven van patiënten drastisch achteruitgaat." Het gebruik van patiëntgegevens maakt een gepersonaliseerde behandeling mogelijk. Als het digitale platform aangeeft dat folfirinox niet zal werken, kan de arts in overleg met de patiënt een betere behandelmethode uitstippelen. De patiënt kan er na zorgvuldige afweging bijvoorbeeld ook voor kiezen om geen chemokuur te krijgen en de kwaliteit van leven zo lang mogelijk in stand proberen te houden.

Kosten besparen

Kriesels: "Een behandeling met folfirinox is niet alleen erg kostbaar (ongeveer € 60.000 per patiënt), maar werkt ook niet altijd." De persoonlijke behandeladviezen van Omnigen besparen dus ook veel onnodige kosten. Door deze kostenbesparing is er meer geld voor onderzoek beschikbaar.

Doorontwikkeling platform

Omnigen is nu druk bezig toestemming te regelen om het platform te mogen gebruiken voor patiënten. Binnen 5 jaar hoopt het bedrijf het product op de markt te brengen. Het project van Omnigen richt zich nu specifiek op alvleesklierkanker. Het bedrijf ziet mogelijkheden om in de toekomst ook voor andere vormen van kanker persoonlijke behandeladviezen te kunnen geven.

Spaanse samenwerking

Kriesels heeft veel geleerd van de samenwerking met het Spaanse Noray Bioinformatics. "Ik weet nu hoe er op Europees niveau tegen bepaalde medische oplossingen wordt aangekeken. Door samen te werken met internationale partners, zie je hoe andere landen hun zorg regelen. En ook welk effect dat heeft op het commerciële model waarmee je wilt werken."

Eurostars

Omnigen ontving via RVO en met co-financiering van de Europese Commissie een Eurostars-subsidie van € 390.000. Deze subsidie is bedoeld voor mkb'ers in de high tech onderzoeks- en ontwikkelingssector. Kriesels: "Zonder deze Eurostars-subsidie hadden wij ons innovatieve project nooit kunnen uitvoeren." Hij is erg te spreken over de begeleiding en de open opstelling van RVO. "RVO snapt goed wat ondernemers zoals wij nodig hebben. Ze herkennen onze competenties en weten wat wij niet weten. Daardoor vullen ze ons goed aan. RVO is altijd bereid om een extra stapje te doen of extra advies te geven."

Lees meer over Eurostars.

Vragen over Eurostars?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?