"Dankzij ICEP hebben wij naamsbekendheid in China"

Gepubliceerd op:
17 augustus 2021

ICE Holland is onderdeel van de Dieseko Group en gevestigd in Shanghai. Daar zijn zij actief in de offshore windsector. Het is een uitdaging om als buitenlands bedrijf in China mee te draaien. Daarom gaat ICE Holland mee met handelsmissies van het International Clean Energy Partnership (ICEP).

Het bedrijf levert heimachines die worden gebruikt bij de bouw van funderingen voor bruggen, offshore windturbines, binnenstedelijke projecten en havens. Voor een groot offshore windproject in Zuid-China verkocht het bedrijf onlangs het grootste trilblok uit haar assortiment aan Huadian Heavy Industry.

Offshore windenergiesector is heel dynamische industrie

Volgens Arjen van der Schoot, directeur van ICE Holland in Shanghai is de offshore windenergie een heel dynamische industrie. "Klantprioriteiten veranderen voortdurend. Het is daardoor lastig om afspraken te maken met (potentiële) klanten." De klanten van ICE Holland zijn voornamelijk Chinese staatsbedrijven waar vaak duizenden mensen werken. "De werknemers zijn verspreid over verschillende steden in China", zegt van der Schoot. "Het is lastig om bij klanten binnen te komen. Als je de receptie van een groot bedrijf belt om iemand te spreken, kom je niet ver."

Precies om die reden neemt ICE Holland deel aan de publiek-private handelsmissies die ICEP samen met exportassociatie Holland Home of Wind Energy organiseert. ICEP ondersteunt de Nederlandse offshore windsector namelijk met het leggen van diplomatieke contacten, strategisch marktonderzoek, deelname aan internationale conferenties en vakbeurzen.

Hoger op de agenda bij klanten

RVO voert het ICEP-programma uit samen met sectororganisaties in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de handelsmissies reizen verschillende bedrijven samen met vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid. De bedrijven worden daar geïntroduceerd bij grote staatsbedrijven die in de offshore wind actief zijn. Van der Schoot: "Hierdoor hebben wij een ingang bij organisaties waar je normaal gesproken niet zomaar binnenkomt. Wij komen zo hoger op de agenda te staan bij Chinese klanten."

Handelsmissies zijn belangrijk om de markt te verkennen, Nederlandse bedrijven te positioneren en voor het opbouwen of uitbreiden van netwerken. Van der Schoot: "Een professioneel netwerk opbouwen in een land als China is voor buitenlandse bedrijven erg lastig. Dankzij ICEP konden wij naamsbekendheid creëren. Ook hebben we geleerd van andere Nederlandse bedrijven die mee waren op missie."

Meer weten?

Het ICEP-programma is gericht op handelsbevordering. Het ondersteunt Nederlandse bedrijven die producten en diensten aanbieden op het gebied van hernieuwbare energie bij zakendoen in het buitenland. Lees meer op onze ICEP-pagina, of neem contact met ons op.

Meer weten over ICEP?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?