"Dankzij Seed Capital kunnen we meer én eerder investeren"

Gepubliceerd op:
22 december 2021

De meeste innovatieve start-ups komen vanwege het hoge investeringsrisico moeilijk aan durfkapitaal en zijn daardoor vaak geen lang leven beschoren. De Seed Capital regeling van de overheid verkleint dit risico, waardoor investeren in veelbelovende vroege-fase start-ups aantrekkelijker wordt. Fondsmanager Sven Bakkes van LUMO Labs beaamt dit: “We moeten nú investeren in de start-ups die potentie hebben om over 10 jaar de nieuwe Philips of ASML te zijn.”

Via de Seed Capital regeling vullen private investeerders en de overheid samen een fonds dat investeert in kansrijke start-ups. De Staat verstrekt via de Seed Capital regeling een renteloze geldlening aan een investeringsfonds, met een maximale looptijd van 12 jaar. 

Samenwerking

Bakkes is erg tevreden over de samenwerking: "Dankzij de Seed Capital regeling kunnen we meer in een heel vroege fase investeren. Daarnaast schept de samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vertrouwen. Dat we voldoen aan de eisen van Seed Capital, maakt ons fonds aantrekkelijker voor andere investeerders." 

Omvangrijk netwerk

LUMO Labs investeert in ‘emerging technology software’ start-ups die zich richten op kunstmatige intelligentie/data, robotica, Internet of Things, Virtual Reality & Augmented Reality en Blockchain. Voorwaarde voor investering in een start-up is dat de softwareoplossing uniek en schaalbaar is. LUMO Labs heeft momenteel 5 start-ups onder haar hoede. Maar kapitaal is niet het enige dat het fonds de start-ups te bieden heeft. De fondsmanagers en de venture adviseurs beschikken over een zeer omvangrijk netwerk met warme contacten binnen onderzoeksinstellingen en universiteiten, ook in het buitenland. 

Kneepjes van het vak 

Daarnaast begeleidt het fonds de start-ups minimaal 2 jaar via het LUMO programma. Door intensieve hands-on begeleiding en coaching brengen Bakkes en zijn ervaren team de jonge ondernemers de kneepjes van het vak bij. Uniek hieraan is dat LUMO Labs de start-ups gedurende het traject samenbrengt. "We hebben een gedeeld kantoor op de High Tech Campus in Eindhoven waar de start-ups terecht kunnen", vertelt Bakkes. "Zo leren ze niet alleen van ons, maar ook van elkaar." Op deze manier hoopt LUMO Labs de start-ups sneller en effectiever te kunnen laten groeien.

Impact

LUMO Labs selecteert de start-ups op basis van de impact die zij maken op de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) duurzame steden en gemeenschappen, gezondheid en welzijn en kwaliteitsonderwijs. Bakkes: "Technologie is een middel. De start-ups waar wij in investeren, ontwikkelen technologieën die een oplossing bieden voor uitdagingen in de wereld."

FruitPunch AI is zo’n start-up. Het bedrijf is in 2018 opgericht en brengt specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) van over de hele wereld samen om belangrijke maatschappelijke vraagstukken - challenges - op te lossen op het gebied van natuur, milieu, gezondheid en voeding.  Denk bijvoorbeeld aan AI-oplossingen tegen stropen of om te helpen in de diagnose van ziekten.

AI community

Oprichter Buster Franken (foto boven): "FruitPunch is dé internationale community rondom kunstmatige intelligentie. Maar naast het samenbrengen van AI talent, creëren we ook AI talent door studenten op te leiden." De AI-specialisten in het netwerk van FruitPunch AI krijgen punten op basis van de challenges. Hiermee tonen ze aan welke vaardigheden ze bezitten. Franken: "Zo koppelen we de specialisten aan bedrijven die deze vaardigheden nodig hebben." 

FruitPunch AI begon als non-profit. Franken: "Het lukte niet om de organisatie in mijn vrije tijd op te bouwen. Ik had nog niet nagedacht over de mogelijkheid om investeerders bij het bedrijf te betrekken, totdat ik aan de praat raakte met Sven en zijn mede-oprichter van LUMO Labs, Andy Lürling." FruitPunch AI heeft nu een uitgebreid netwerk van 1500 AI-specialisten over de hele wereld, met afdelingen in India en de Verenigde Staten. 

Ook investeren of op zoek naar investeerders?

Wilt u ook investeren in creatieve of technostart-ups? Ontdek dan wat de Seed Capital regeling voor u als investeerder kan betekenen. 
Of bent u als start-up/ondernemer op zoek naar een investeerder? Kijk bij welke investeringsfondsen u een aanvraag kunt doen. 

Bent u tevreden over deze pagina?