"Data-analyse zorgt voor zoveel waardevolle informatie voor de organisatie"

Gepubliceerd op:
6 augustus 2021

"Data-analyse daar doe ik veel mee." Internal auditor Frank Opheij raakte geboeid over dit onderwerp door een presentatie over process mining: "Ik vond het zo'n eyeopener: de visualisatie van processen. Ik ging me verdiepen in process mining en data-analyse. Het spreekt me juist aan om een hele dataset in één oogopslag te bekijken op een bepaald aspect, in plaats van te werken met steekproeven. Ik houd nu eenmaal van slimme oplossingen."

Frank werkt al sinds 2014 als internal auditor bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Van zijn manager kreeg hij groen licht om data-analyse binnen de Interne Auditdienst Rijk (IAD) in praktijk te brengen. "En met succes!", glundert hij: "Mijn collega’s zijn inmiddels net zo enthousiast als ik."

Baan met veel diversiteit

Frank houdt zich niet alléén bezig met data-analyse binnen de financial audits: "Samen met 2 andere collega’s beheer ik het NARIS-systeem. Hierin leggen we alle audits binnen de IAD vast. Daarnaast ben ik medeverantwoordelijk voor de managementinformatie, waarvoor we dashboards maken. Hiermee monitoren we of we op koers liggen met de jaarlijkse doelstellingen. De IAD werkt op die manier een stuk doelgerichter.”

Verbanden leggen

Het gebruik van data-analyse geeft Frank het meeste energie in zijn werk: "Uit de data-analyse halen we voor de organisatie zoveel waardevolle informatie. Met data-analyses toon je namelijk aan of geautomatiseerde en handmatige controles hebben gewerkt. Dat geeft de collega's die dit uitvoer ook daadwerkelijk het vertrouwen in hun eigen controlesystemen." Frank werkte ook aan verschillende coronaregelingen, waarbij het soms gaat om zelfs meer dan 200.000 subsidieaanvragen per regeling. "De kans dat je dan in één dossier uit je steekproef 'fouten' signaleert is natuurlijk enorm klein. Met data-analyse doorloop je vliegensvlug alle dossiers uit de dataset op één aspect. Dit doe je door te filteren en onderlinge verbanden te leggen.”

Hoe ervaar jij het werken bij RVO?

"Waar ik erg trots op ben, is dat ik jaren geleden de data-analyse introduceerde bij de IAD. Dat typeert denk ik ook wel het werken bij RVO: je mag hier experimenteren. En dat heb ik dan ook ten volste gedaan." Frank ervaart het werken bij RVO nog altijd als erg fijn: "Vooral vanwege de werk-privé balans. Ik ben vader van 4 kinderen en mijn vrouw heeft ook een drukke baan. RVO biedt mij de flexibiliteit om mijn uren zelf in te delen. Ook dat spreekt mij aan."

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou leuk om net als Frank bij RVO te werken? Bekijk dan de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?