De belangrijkste 'Brexitdagen' van het jaar voor de Nederlandse agrosector

Gepubliceerd op:
26 augustus 2021

Exporteert u agro-producten (verse groenten, bloemen, vlees en zuivel) naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan heeft u een gezondheidscertificaat nodig. We spraken met Peter Verbaas, Brexitcoördinator van de NVWA, en hij legt uit wat de gevolgen zijn als dat niet goed is geregeld: "Zendingen zonder de juiste papieren komen in de problemen."

Het VK heeft deze verplichting ingesteld en hanteert daarbij 2 belangrijke data, misschien wel de belangrijkste 'Brexitdagen' van het jaar voor de Nederlandse agrosector.

Voor veterinaire producten is dat 1 oktober 2021. Voor fytosanitaire producten, zoals groenten, fruit en bloemen, is dat 1 januari 2022. Dan moeten bij export van de Europese Unie (EU) naar het VK gezondheidscertificaten worden meegeleverd. Voor enkele 'hoogrisicoproducten' zoals tuin- en potplanten en levende dieren geldt dit al vanaf 1 januari 2021.

In het Border Operating Model (BOM), een document van de Britse overheid, staat hoe de Britten in deze 3 fasen hun nieuwe importregels introduceren.

140 gezondheidsdocumenten

Iedere productcategorie heeft een eigen veterinair gezondheidscertificaat, dat de NVWA opstelt op basis van Britse regelgeving. "Er zijn nu zo’n 140 verschillende gezondheidsdocumenten. Denk bijvoorbeeld aan eieren, kaas en vleessoorten", legt Verbaas uit.

Om voor ieder product het juiste certificaat te krijgen, moeten exporteurs een aantal belangrijke administratieve stappen zetten. Zo moeten exporteurs de juiste e-herkenning hebben, zich bekendmaken bij de NVWA en registreren bij de relevante keuringsdienst. Die kan per sector, product of productgroep verschillen.

Vervolgens is registratie bij het ICT systeem e-certNL noodzakelijk. Én exporteurs moeten zich bij de Britse overheidssystemen bekendmaken.

Details certificaten nog in bespreking

In het Border Operating Model (BOM) van de Britten staan lijsten van de producten die veterinaire gezondheidscertificaten of fytosanitaire certificaten moeten hebben, met daarbij de eisen aan die producten en voorbeelden van de gevraagde certificaatmodellen.

Maar het VK spreekt nog over de details van de certificaten in deze lijsten met de Europese Commissie (EC), het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV), de NVWA en de keuringsdiensten.

Verbaas legt uit dat voor Britse landbouwgoederen die naar de EU worden geëxporteerd sinds 1 januari 2021 de importregels gelden die voor alle landen buiten de EU gelden. "Maar de Britten hebben voor hun import een gefaseerde invoering gekozen. Dit zorgt er mede voor dat tot 1 oktober 2021 nog onduidelijkheid is over details bij diverse exportcertificaten. Maar vergis u niet. Certificering zal in vrijwel alle gevallen noodzakelijk zijn en de tijdige voorbereiding van bedrijven hierop is cruciaal."

De Brexit-coördinator van de NVWA adviseert exporteurs om de websites van de Britse overheid én de NVWA goed te volgen. Daardoor weten zij zeker voor welke producten veterinaire of fytosanitaire gezondheidscertificaten nodig zijn en hoe zij die aan moeten vragen. In de tussentijd is het raadzaam om alle denkbare voorbereidingen te treffen. Verbaas: "En oefen vooral ook een keer!"

Vernietigingskosten

Peter Verbaas had de vrees dat een forse groep ondernemers zich nog maar heel beperkt had voorbereid op de veranderde importprocessen bij transporten vanuit het VK. Die vrees werd begin 2021 helaas bevestigd. Enkele transporten van bijvoorbeeld vlees en vis zijn door de NVWA tegengehouden. Daarnaast zijn als gevolg van onder meer logistieke opstoppingen vóór, bij en na de grens sommige ladingen zo vertraagd dat die niet meer geschikt waren voor menselijke consumptie. Die moesten vernietigd worden.

Verbaas waarschuwt dat de kosten van de vernietiging en het verlies van de lading voor rekening komen van de ondernemer. “Bereidt iedereen zich vóór 1 oktober en 1 januari wel goed voor, dan kunnen we zo goed mogelijk voorkomen dat bedrijven met dergelijke verliesposten geconfronteerd worden."

Meer weten?

Vragen over exporteren naar het Verenigd Koninkrijk?

 

Onze adviseurs helpen u graag verder.

 

Bent u tevreden over deze pagina?