“De betrouwbare informatie van RVO vertalen wij naar het kappersvak”

Gepubliceerd op:
1 september 2021

Ook al mochten kapperszaken als één van de eersten na de lockdown weer open, de coronacrisis raakt hen ongenadig hard. “Dat je open mag, heeft gelijk consequenties voor de steun die je ontvangt,” vertelt Katinka Boekhorst van branchevereniging ANKO.

De Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) vertegenwoordigt ruim 5000 professioneel kappende ondernemers. Van grote ketens tot eenmanszaken als barbiers - al deze kappers kloppen bij ANKO aan voor advies en informatie. Katinka Boekhorst is verantwoordelijk voor het sociaal beleid, producten en diensten, maar ook voor de Sectie Haarwerken (pruikenmakers).

En toen kwam corona. “Ik nam de regelingen en communicatie daaromheen op me en onze telefoon stond roodgloeiend. Veel kappers waren in paniek en wilden snel duidelijkheid over wat ze moesten of konden doen”, aldus Boekhorst. Aan ANKO dan ook de taak om de mogelijkheden duidelijk naar hun leden te communiceren. “Regelingen zijn vaak complex, en staan vol juridische taal.”

Betrouwbare informatiebron

De website van RVO is daarbij voor Boekhorst onmisbaar. “Daar staat hele goede, concrete informatie. Dat vertalen wij naar de belevingswereld van onze leden, en geven de leden concrete acties, verwachte deadlines en handige tips.” Ook heeft Katinka een vast contactpersoon bij RVO aan wie ze haar vragen over de TVL kan stellen. “Ik vind dat ze er bij RVO heel veel aan doen om het aanvragen van subsidies zo makkelijk mogelijk te maken. Daar kunnen onze leden vaak wel mee uit de voeten. Wij bereiden ze voor en bieden ondersteuning, advies en rekenhulp waar nodig.”

Gespreid terugbetalen

Op dit moment moeten veel kappers een deel van de ontvangen subsidie terugbetalen. “Je maakt een inschatting van je omzetverlies en krijgt direct een vergoeding,” vertelt Katinka. “Mag je dan toch weer open, haal je gelijk veel inkomsten in. De steun wordt dat kwartaal dan gelijk minder.” Dat komt hard aan, want de reserves zijn op en de pensioenpotjes leeg. “Er is geen ruimte en het geld is hard nodig. Tot nu toe gaat het gelukkig nog redelijk en zijn instanties coulant met ruime terugbetalingsregelingen.”

Katinka verwacht dat de terugbetalingsregelingen de komende tijd nog wel gevolgen hebben voor het voortbestaan van kapperszaken. Zolang de branche open mag blijven, is de nieuwe aanvraagronde voor de TVL niet aan de orde. Maar de samenwerking met RVO blijft wat haar betreft voortbestaan. “Dankzij RVO ben ik goed op de hoogte. Als wij onze leden goed voorlichten, zijn ondernemers goed voorbereid én krijgt RVO minder vragen.”

Vragen over TVL?

Bent u tevreden over deze pagina?