"De HER+-regeling heeft mijn groengas-project gered"
Ambitieuze melkveehouder Frank van Genugten realiseerde samen met Host Biogas bv en zo’n 15 andere melkveehouders een monovergistingsinstallatie. Mét steun uit de regeling Hernieuwbare Energietransitie (HER+). "We willen aantonen dat dit concept voor monovergisting rendabel kan zijn."

De monovergistingsinstallatie zet verse mest om in groengas, onder de vlag van Landbouwbedrijf GroeneWoudGas. Jaarlijks is de productie voldoende om 750 huishoudens in Sint-Oedenrode, Nijnsel, Olland en Boskant van gas te voorzien.
Gelijk aan fossiel aardgas
Van Genugten: "Dit groene gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. De eindgebruiker kan 100% hernieuwbaar gas gebruiken zonder ook maar een enkele aanpassing in huis. Het groene gas is precies gelijk aan fossiel aardgas en kan dit 1 op 1 duurzaam vervangen. Het 'oude' maar goed onderhouden, landelijk verspreide gasnet kan zo weer tientallen jaren gebruikt worden voor transport van Groengas."
Hoe werkt de monovergister?
Een tankwagen brengt dagelijks zo’n 110 kuub verse mest van 15 melkveehouders naar GroeneWoudGas. Daar zet de installatie het biogas uit de mest om in groengas. "We streven ernaar dat de productie van biogas minder energie vraagt en de investeringskosten dalen met 50%." Het was geen makkelijke weg. "We zijn al meer dan 10 jaar bezig. Door de stikstofproblematiek en actiegroepen tegen de landbouw is dat zeer complex. De uitdaging is nu om de aanloopkosten terug te verdienen."
Hoge kosten in aanloopfase
Van Genugten had veel baat bij de HER+-regeling en het advies van Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). "De HER+-regeling heeft mijn project gered. Het dekte in de aanloopfase de enorm hoge kosten die ik vanuit mijn melkveebedrijf nauwelijks kon betalen. De RVO-adviseur heeft me erg goed ondersteund toen de bouw vertraging opliep. "Van Genugten raadt andere ondernemers ook aan om een buffer in te bouwen. "Er valt altijd wel iets tegen in kosten of tijd. Dat moet je kunnen dragen."
Totaalpakket
De installatie is goed opgestart en draait volop. Omdat er ongeveer 3000 m3 groengas per dag het gasnet op komt, wordt lokaal veel CO₂-uitstoot vermeden. "De deelnemende boeren zijn ook enthousiast over deze nieuwe manier van verwerken. De mest wordt bacterievrij gemaakt, gescheiden en uiteindelijk gestript van stikstof. We verwerken de koemest in nieuwe bemestingsproducten. Hiermee kunnen de melkveehouders de kringloop op hun bedrijf sluiten. Het is dus een totaalpakket: de melkveehouders die de verse mest leveren, voldoen met het project aan hun verwerkingsplicht, verlagen hun CO₂- en stikstofuitstoot en krijgen mest en kunstmestvervanger op maat terug."
Meer weten?
Hernieuwbare Energietransitie (HER+)
Toets uw projectidee en krijg advies op maat