De kokosnootbast: van afvalproduct tot duurzaam eindproduct

Gepubliceerd op:
27 november 2020

De Van der Knaap Groep had al jaren een verkooporganisatie in Mexico. Maar het was nog veel efficiënter om lokaal een eigen productielocatie te starten. Nu beschikt het Westlandse familiebedrijf direct over haar eigen grondstoffen en zitten ze dichter bij de klant. Dit kon via RVO Internationaal Financieren met steun uit het Dutch Trade and Investment Fund (DTIF).

De Van der Knaap Groep produceert potgrond en substraat (een kunstmatige bodem) om groenten, fruit, bloemen en planten in te telen. Ze hebben al productielocaties over de hele wereld. De belangrijkste reden om nu ook in Mexico te starten, is dat het land veel kokosnoten verbouwt.

Kokos een duurzame grondstof

Kokos is erg geschikt als grondstof voor substraat. Het heeft veel voordelen: het is duurzamer, efficiënter en schoner. Jan de Smet, Directeur van Knaap Substrates México: "Ons doel is om duurzame producten van hoge kwaliteit te leveren voor beworteling en groei. De kokosnootbast, een afvalproduct, veranderen we in een waardevol eindproduct: een hoogwaardig kokossubstraat."

Circulariteit op beeld

In Mexico zijn veel kokosnoten te krijgen en de afzetmarkt is veelbelovend. Van der Knaap gebruikt de vezels van de kokosnoot en verwerkt deze tot grondstoffen voor hun substraten. De lokale partners gebruiken het sap en het vruchtvlees, dat ze verwerken voor de voedingsindustrie.

Gustavo Gallo, werkzaam bij kokosnootteler El Médano Guerrero, vertelt: "Voordat Van der Knaap hier startte, gebruikten wij alleen het vruchtvlees van de kokosnoot en niet het water of de schil. Nu de hele kokosnoot wordt gebruikt, verkoop ik mijn kokosnoten voor meer geld. Het is ook goed voor de mensen van deze regio, want ze kunnen lokaal een baan krijgen."

Benieuwd hoe dit circulaire proces tot stand is gekomen? Bekijk het interview met Van der Knaap en zijn lokale partners in Mexico.

Financiering van de overheid

De Nederlandse overheid stimuleert bedrijven die willen investeren in, of exporteren naar, buitenlandse markten. DTIF steunt Nederlandse ondernemers met internationale plannen, die moeite hebben met de financiering. Het fonds helpt met leningen, garanties en exportfinanciering.

Meer weten?

Wilt u - net als Van Der Knaap - internationaal ondernemen? Met DTIF financiert RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, projecten in het buitenland. Onze adviseurs helpen u graag met vrijblijvend advies op maat. Interesse? Mail ons dan: if@rvo.nl.

Vragen over DTIF?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?