De lange weg van idee tot product: de innovatieve drinkbeker met slokdosering

Gepubliceerd op:
22 september 2020

Een slokje water nemen uit een beker, het klinkt zo simpel. Je strekt je hand uit, pakt de beker vast, tilt ‘m op en je neemt een slok. Maar het zijn behoorlijk complexe bewegingen; zeker wanneer je ze door een ziekte of beperking niet meer veilig of zelfstandig kunt uitvoeren. Je loopt dan het risico dat je je verslikt of dat je niet meer zelfstandig kunt drinken. Stéfanie van Hasselt bedacht een oplossing voor dit probleem: de Total Cup®, een gepatenteerde, modulaire drinkbeker met slokdosering.

Stéfanie werkt ruim 20 jaar in de zorg. Ze is bewegingswetenschapper en ergotherapeut en werkt onder andere met ouderen, mensen die aan het dementeren zijn en mensen met een verstandelijke beperking. Ze ziet dat drinken voor veel van deze mensen problematisch is. "Sommige mensen verslikken zich vrijwel elke keer dat ze drinken. Soms meerdere keren per dag. Stel je eens voor hoe beangstigend dat is. Het gevolg kan uiteindelijk zijn dat ze niet meer willen drinken. Maar drinken, en dan bij voorkeur zélf kunnen drinken, is essentieel." In 2004 gaat Stéfanie op zoek naar een oplossing: een drinkbeker die de slok kan doseren en aangepast kan worden aan de individuele gebruiker. Sinds 2017 is haar Total Cup® te koop.

De weg van idee tot product

"Tijdens een workshop over ondernemerschap hoorde ik dat meneer Dyson er geloof ik 30 jaar over heeft gedaan om zijn stofzuiger op de markt te brengen. Dit leerde mij dat het veel tijd mag kosten om van een idee tot een goed product te komen", vertelt Stéfanie. "Het ontwikkelen van de drinkbeker doe ik op basis van onderzoek en expertise vanuit mijn baan in de zorg. Ik heb me daarnaast verdiept in allerlei aspecten van het innovatietraject, door cursussen en workshops te volgen. Bijvoorbeeld hoe je moet ondernemen, hoe je een prototype maakt en hoe je je product beschermt. Ik werk graag met mensen die mij aanvullen met hun expertise en daarmee een bijdrage leveren aan het proces van idee tot product."

Geheimhoudingsverklaring voor handelingsvrijheid

Stéfanie kwam vanaf het begin in aanraking met geheimhouding en octrooien. "Ik ervaarde dat het belangrijk was om mijn positie te versterken rondom de ideeën die ik had en wilde ontwikkelen. Ik vond het belangrijk om daarin te investeren. Vanaf het begin werkte ik al met geheimhoudingsverklaringen om meer handelingsvrijheid te hebben. Dergelijke verklaringen zijn voor mij een basis van vertrouwen en nu ik ook een octrooi heb, heb ik meer rust. Het is mijn eigen product en ik heb geïnvesteerd en hard gewerkt om te komen waar ik nu ben. Dat wil ik graag in vrijheid kunnen delen met anderen."

Zoekadvies maakt octrooi toegankelijk

Het octrooi op de beker volgde nadat Stéfanie contact had gezocht met Octrooicentrum Nederland. "Ik heb eerst een aantal octrooiworkshops gevolgd. Daarna heb ik een paar individuele gesprekken gehad met een octrooiadviseur en heb ik ook een zoekadvies gekregen. Na verder octrooionderzoek bleek dat mijn concept voor slokdosering in de drinkbeker uniek is. Deze toegankelijke informatievoorziening en hulp is heel waardevol geweest. Toen ik uiteindelijk besloot om een octrooi aan te vragen, had de octrooigemachtigde alle informatie om een goede aanvraag op te kunnen stellen." Stéfanie heeft naast het octrooi ook merkbescherming in de Benelux voor het logo en de merknaam en modelbescherming in de EU geregistreerd. 

Waardevol landenadvies

Via het Landen Informatie Op Maat-programma van RVO kreeg Stéfanie een uitgebreid rapport over de mogelijkheden om de beker in andere Europese landen te kunnen gaan verkopen. "Ik vind het bijzonder dat de mensen die bij RVO werken, zich zo verdiepen in mijn product en in mijn werkterrein. Dat maakt dat ik zelf ook steeds nieuwe inzichten verwerf, zelfs over de grens."

Ook naar de markt met uw idee?

Bent u een innovatieve ondernemer? En wilt u meer weten over octrooien of andere intellectuele eigendomsrechten in uw ontwikkeltraject? Onze octrooiadviseurs helpen u graag, goed én gratis op weg.

Vragen over octrooien?

Bel 088 042 42 42 (kies 2 en dan 3)

Bent u tevreden over deze pagina?