"De manier van bouwen veranderen, is voor ons dé drijfveer"

Gepubliceerd op:
7 februari 2022

Bij woningbouwcorporatie Compaen ontstond in 2017 de wens om circulaire, biobased en energieleverende woningen te ontwikkelen. De woningbouwcorporatie ging een unieke samenwerking aan met architectenbureau NBArchitecten en timmerfabriek Frank van Roij. De eerste 16 woningen worden in de eerste helft van 2022 geplaatst in de wijk Luchen bij Mierlo.

Harold van de Ven, architect en mede-eigenaar van NBArchitecten, vertelt hoe het project is gestart: "Wij begonnen met een onderzoek naar biobased (natuurlijke, hernieuwbare) materialen. Wat is er beschikbaar? En is het gebruik ook geschikt voor de lange termijn? Dit onderzoek deden we samen met Compaen, maar ook met woningcorporaties KleurrijkWonen, Thuis en Bazalt Wonen."

Bouwen in de fabriek

Frank van Roij, eigenaar van de timmerfabriek, vervolgt: "Daarna hebben we een eerste proefmodule gebouwd. De woning bestaat uit prefab-elementen. Die zijn vooraf in de fabriek gemaakt, daar bouwen we geautomatiseerd. Dat zorgt dat de elementen snel gemaakt zijn. Ook zorgen de elementen voor snellere bouw van de woningen."

Lage milieubelasting

Bovendien zijn de woningen na de levensduur volledig demontabel. Afhankelijk van de staat van de elementen, is hergebruik mogelijk. Het gebruik van biobased en circulaire materialen resulteert in een lage milieubelasting en een MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) van minder dan 0,3. Dat is een stuk lager dan de wettelijke eis voor nieuwbouwwoningen (0,8 vanaf 1 juli 2021).

Zo goed mogelijk

Van de Ven legt uit: "We hebben onze houtwoning de naam Optimus gegeven. Dat betekent ‘zo goed mogelijk’. Telkens beoordelen we of we de beste materialen gebruiken. Zo kunnen we onszelf steeds verbeteren."

Een unieke samenwerking

Volgens Eugène Waterreus, projectleider vastgoed bij Compaen, is de manier van samenwerken uniek: "4 woningbouwcorporaties, een architectenbureau en een timmerfabriek. Iedereen brengt zijn eigen deskundigheid in." Van Roij vult aan: "Wij willen allemaal de manier van bouwen veranderen. Dat is voor ons dé drijfveer."

Hogere haalbaarheid

Voor dit project is gebruik gemaakt van de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) die Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uitvoert. Van Roij: "Circulair en biobased bouwen is gemiddeld zo'n 10% duurder. De regelingen maken het uitvoeren van dit project haalbaarder." Van de Ven voegt toe: "We moeten onze aarde niet nog meer beschadigen. Daarom moeten traditionele bouwmaterialen eerlijk geprijsd worden. Dan wordt het vanzelf aantrekkelijk om circulair en biobased te bouwen en worden de RVO-regelingen overbodig."

Meer weten?

Vragen over de MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?