"De meest efficiënte manier om water te besparen, is in huis"

Gepubliceerd op:
22 december 2020

Arthur Valkieser vond het altijd al een verkwisting om je toilet door te spoelen met drinkwater. Met veel doorzettingsvermogen en hulp van de WBSO ontwikkelde hij een oplossing, de Hydraloop. Een baanbrekend én bekroond systeem voor hergebruik van water in huis. Het gelijknamige bedrijf won begin januari 2020 3 awards op de internationale techbeurs Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

"De meest efficiënte manier om water te besparen, is in huis”, zegt Valkieser. "Met de Hydraloop kunnen we tot 95% bad- en douchewater en zo'n 50% wasmachinewater hergebruiken. Bijvoorbeeld voor toilet, wasmachine en tuin."

Prototypes testen en verbeteren

De Hydraloop ziet eruit als een klein soort designkoelkast. Valkieser wilde een compact, betaalbaar apparaat zonder reinigingsfilters. Want filters vereisen onderhoud. Maar zo'n filterloos systeem bestond nog niet. Valkieser werkte daarom jaren aan een zelfreinigend systeem. Tegelijkertijd richtte hij zich op de marketing. "Ik wilde vraag naar mijn product creëren. Zo verwierf ik contacten in Europa en Afrika om mijn eerste prototypes te testen. Op basis van hun reacties paste ik mijn ontwerp telkens aan tot wat die nu geworden is."

Kosten besparen met WBSO

In de eerste jaren van productontwikkeling maak je uitsluitend kosten, zegt Valkieser. "Ik moest op zoek naar manieren om kosten te besparen. De WBSO helpt daarbij. Dat maakt die regeling cruciaal om innovaties vol te houden. Zeker voor een klein bedrijf als Hydraloop. De regeling werkt prettig. Je maakt een schatting van het aantal onderzoeksuren en houdt die uren netjes bij."

Nieuwe innovaties

De productinnovatie van Hydraloop werd een succes. "Het patent en de awards in Las Vegas vormen het bewijs", zegt Valkieser. "Een belangrijke uitdaging is nu de volgende fase. We moeten met het bedrijf opschalen en de productie in gang zetten." Nog steeds maakt Hydraloop gebruik van de WBSO. "We blijven innoveren met nieuwe versies van ons apparaat en maken met ondersteuning van het programma Partners voor Water ook een variant voor de Amerikaanse markt."

Meer weten?

Ook bezig met innovaties voor de toekomst? En wilt u net als Hydraloop profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project.

Vragen over WBSO?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?