"De overstap naar elektrische trekkers levert veel voordelen op"

Gepubliceerd op:
18 mei 2021

Van Huizen Groenvoorzieningen verzorgt de aanleg en het onderhoud van groenvoorzieningen en sportvelden in de regio Barendrecht en omstreken. Het bedrijf bouwt een bestaande landbouwtrekker op diesel om naar een elektrische uitvoering: de Fendt-e. Het bedrijf maakt gebruik van financiële ondersteuning via de MIA\Vamil.

Het bedrijf schreef zich in 2020 in op een aanbesteding van de gemeente Rotterdam voor groenonderhoud in de stad. Arie Nieuwenhuis, hoofd administratie bij Van Huizen Groenvoorzieningen: "In deze uitvraag waren twee dingen belangrijk: het circulair toepassen van vrijkomende materialen en focus op zero-emissie (uitstootvrij red.). Wij zijn gaan zoeken naar mogelijkheden om die zero-emissie te behalen. Daaruit is deze trekker gekomen."

CO2-reductie

Van Huizen Groenvoorzieningen bouwt de nieuwe elektrische trekker samen met Holland Utrecht en New Electric. Het bedrijf gaat de trekker gebruiken voor transportdoeleinden. De overstap van diesel naar elektrisch levert veel voordelen op, zegt Nieuwenhuis: "Stel dat ik op jaarbasis 1200 uur rijd met de trekker, dan zorgt deze overstap voor een vermindering van zo’n 35 ton CO2. Dat is voor ons ongeveer 10 procent CO2-vermindering." Vanuit dat oogpunt bouwde het bedrijf eerder al twee bussen om naar elektrische uitvoeringen. 

MIA en Vamil

De investering in Fendt-e is volgens Nieuwenhuis erg belangrijk. Voor dit project maakt het bedrijf gebruik van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "Gezien het belang van dit project, vinden we het fijn dat we hier fiscaal voordeel op krijgen. MIA\Vamil maakt onze opdracht om te focussen op zero-emissie kansrijker."

Met de MIA profiteren ondernemers van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kan 75% van de investeringskosten worden afgeschreven. Dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Mogelijkheden

Nieuwenhuis: "Het belangrijk om goed uit te zoeken wat de mogelijkheden voor subsidies zijn, zodat je daar als ondernemer je voordeel mee kunt doen. En zeker bij MIA en Vamil: je moet er gewoon voor gaan, en deze regeling aanvragen."

Meer weten?

MIA\Vamil
 

Vragen over MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?