"De OWZ-expert durfde de kritische vragen te stellen"

Gepubliceerd op:
16 juni 2021

De gemeente Alphen aan den Rijn werkt aan een plan voor 2 appartementengebouwen, waar senioren met en zonder zorgvraag bij elkaar wonen. Het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) hielp ambities te vertalen naar concrete vragen.

Femke van Diemen, beleidsadviseur wonen bij de gemeente: "De OWZ-expert bood een onafhankelijke blik. Dat was heel prettig." Het is redelijk uniek dat een gemeente de aanzet geeft tot de bouw van een woonzorggebouw. Meestal zijn de initiatiefnemers zorgaanbieders of woningbouwcorporaties. Van Diemen: "We hebben gezocht naar voorbeelden, maar zijn ze niet tegengekomen."

Eenzaamheid tegengaan

De vraag naar huisvesting in Alphen aan den Rijn is groot. Daarom ging de gemeente op zoek naar niet voor de hand liggende woningbouwlocaties. Daarvan bleken 2 geschikt voor seniorenhuisvesting: Bospark en Klompenmaker. Ze zijn beide eigendom van de gemeente. Alphen aan den Rijn wil op deze locaties problemen aanpakken waar veel ouderen mee kampen. Zo moet de omgeving van de nieuwbouw volop ontmoetingsmogelijkheden bieden en zo eenzaamheid tegengaan.

Haalbare plannen

Van Diemen: "Verder is ons ideaal om hier ook de meest ‘zware’ zorg aan te bieden. Dan hoeven ouderen niet meer op hoge leeftijd te verhuizen." Maar hoe vertaal je een visie naar haalbare plannen? Bij die zoektocht kon de gemeente wel wat hulp gebruiken. Via een collega kwam Van Diemen terecht bij het OWZ, dat valt onder de coördinatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Waardevolle hulp

Begin 2020 had Van Diemen haar eerste afspraak met Ditty Blom van het OWZ. "De deskundigheid en onafhankelijkheid van de expert waren voor ons heel waardevol in het contact met marktpartijen. Zij weet van de hoed en de rand als het gaat om bijvoorbeeld financiering van de zorg en marktwerking in deze sector. Maar ook heeft zij afstand tot de lokale spelers waar Alphen aan den Rijn het gesprek mee aanging. Ze stelde kritische vragen aan vertegenwoordigers van bijvoorbeeld zorgaanbieders en woningcorporaties, die wij vanuit onze rol minder makkelijk hadden gesteld."

De vaart erin houden

Inmiddels is duidelijk hoe de woonzorggebouwen er in grote lijnen gaan uitzien. De 2e helft van 2021 gaat de gemeente op zoek naar bedrijven en/of organisaties die met het plan aan de slag willen.

De gemeente heeft uiteindelijk maximaal gebruik gemaakt van de periode dat Blom beschikbaar was en deze zelfs kunnen verlengen. Wat Van Diemen bijvoorbeeld fijn vond was dat de expert de vaart erin wist te houden. Ook informeerde Blom regelmatig of ze nog iets voor de gemeente kon betekenen. "De samenwerking liep goed en heeft ons echt verder geholpen."

Meer weten?

Vragen over het OWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?