"De OWZ-expert helpt ons een inclusieve woonwijk realiseren"

Gepubliceerd op:
1 november 2021

Zorgorganisatie Patyna wilde van een bestaande zorglocatie een inclusieve wijk maken. Ondanks gelijke ambities kwamen ze er met de gemeente niet uit. Het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ) hielp ons het gesprek opnieuw aan te gaan, vertelt Hans van Esschoten, programmamanager huisvesting bij Patyna.

Met zo’n 25 locaties verzorgt Patyna ouderenzorg en thuiszorg in Zuidwest-Friesland.  Een locatie in Sneek ligt op een landgoed van 12 hectare. Deze was behoorlijk aan vernieuwing toe. Van Esschoten: "De ouderenzorg is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Daarom wilden we een nieuw concept neerzetten." Patyna’s idee was een inclusieve woonwijk op het landgoed, met daartussen kleinschalige zorglocaties.

Verschillende bestemmingen als struikelblok

Met dat plan klopte Patyna aan bij de gemeente Súdwest-Fryslân. "Na veel gesprekken bleven we maar terugkomen op een verschil van inzicht. De inclusieve wijk kun je op verschillende manieren uitleggen. Wat ook lastig is, is dat een deel als openbaar gebied onder het ene bestemmingsplan (wonen) valt. En het andere onder onze verantwoordelijkheid (zorg)."

OWZ-expert Ditty Blom ging het gesprek aan met Patyna en de gemeente. "Wat ze heel goed deed, was doorvragen: wat bedoel je precies met een inclusieve wijk? Ook hield ze beide partijen een spiegel voor. Daardoor gingen wij ook nog eens goed nadenken over ons plan."

De oplossing

Uiteindelijk kwamen Patyna en de gemeente uit op een tussenvorm. Door het landgoed in twee delen te splitsen, ontstond een deel zorg en een deel wonen. Een overbruggingszone verbindt de twee delen met elkaar. "Onze doelgroep wordt steeds ouder en krijgt zwaardere zorg. Het oorspronkelijke idee dat onze bewoners in de inclusieve wijk mee zouden doen aan lokale activiteiten, is eigenlijk niet zo reëel. Zo kunnen ze toch uitkijken op de reuring van de woonwijk. En voelen ze zich nog onderdeel van de maatschappij."

Klaar om intentieverklaring te tekenen

"Het OWZ heeft enorm veel kennis, breder dan alleen de lokale context. Door het eens te worden op de hoofdlijnen, bouw je aan een solide basis." Van Esschoten is positief over de toekomst. "Het nieuwe plan kan sneller gerealiseerd worden en betekent minder verhuisbewegingen voor de bewoners. Bovendien hebben we voor ons gevoel niet ingeboed op kwaliteit. Op een paar juridische details na, kunnen we de intentieverklaring tekenen."

Meer weten?

Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ)

Vragen over het OWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?