"De SOW maakt het mogelijk om de risico's van een verandering aan te gaan"

Gepubliceerd op:
4 juli 2022
Laatst gecontroleerd op:
3 augustus 2022

Wijkzorgorganisatie Oktober maakte gebruik van de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW). Met de subsidie versimpelden ze hun Elektronisch Cliënt Dossier (ECD) en ontwikkelden ze een dashboard waarop medewerkers meteen kunnen zien wat de status van hun werk is. Wijkverpleegkundige Kelly Louwers is enthousiast: "Ik heb echt meer tijd voor mijn cliënten door deze nieuwe middelen."

SOW ronde 3

Een van de grootste uitdagingen binnen de wijkzorg is de registratielast, zoals Louwers het noemt. "Ik ben veel tijd kwijt aan administratie. Tijd die ik veel liever aan cliënten besteed", vertelt ze. Daarnaast werkt Oktober pas sinds een jaar of 10 met wijkverpleegkundigen. "Dat vergt een hele andere manier van administratie bijhouden dan het werk in een verpleeghuis", vertelt projectleider Dionne Berends. 

Sinds 2015 is de organisatie daarom al bezig met het optimaliseren van hun administratieve systeem. Volgens Berends hielp dit voorwerk om de subsidie te verkrijgen. "We wisten wat we wilden veranderen en hadden al een plan. Daardoor konden we na het verkrijgen van de subsidie meteen gericht aan de slag."

Dashboard zorgt voor duidelijkheid en meer tijd

Binnen een jaar ontwikkelden ze het nieuwe ECD en het dashboard. In dat laatste wordt alle stuurinformatie overzichtelijk weergegeven. "Hoeveel uur besteden we per cliënt per maand? Welke indicatie verandert, of loopt af? Wanneer is de volgende evaluatie? Vroeger moesten we dat allemaal zelf opzoeken en uitrekenen. Nu staat alles overzichtelijk op één plek en krijgen mensen meldingen als er iets moet gebeuren", vertelt Berends. 

Omdat het dashboard nog maar een paar maanden echt in gebruik is, vindt ze het moeilijk om nu al aan te geven of het programma een succes is. Louwers ziet in de praktijk al wel de voordelen. "Het dashboard geeft veel meer duidelijkheid in mijn werk en dat brengt rust en tijd die ik aan cliënten kan besteden."

Wennen aan nieuw systeem 

Het veranderen van werkprocessen gaat niet zonder slag of stoot. "Ook al is het een enorme verbetering, toch moeten mensen wennen aan een nieuw systeem", vertelt Berends. De grootste uitdaging vond ze de communicatie tussen de zorgprofessionals en de mensen van de ICT. "De één heeft heel veel verstand van het inhoudelijke werk, de ander van het systeem. Je hebt van beide input nodig, maar ze spreken soms totaal langs elkaar heen. Het was mijn taak om zaken te verduidelijken en mensen gemotiveerd te houden. Ik ben heel trots op alle medewerkers dat we dat samen voor elkaar hebben gekregen en dat we het dashboard nu gebruiken."

Subsidie geeft ruimte voor verandering

Berends en Louwers vragen zich af of de nieuwe systemen er waren gekomen zonder de SOW. "De vraag om verandering was er altijd", vertelt Louwers. "Maar het is de vraag of er ook prioriteit aan gegeven zou zijn", vult Berends aan. "De subsidie gaf ons financieel de ruimte om 2 mensen fulltime aan de vernieuwingen te laten werken. Dat was anders niet gelukt", vertelt Berends. "De SOW maakt het mogelijk om de risico’s van een verandering aan te gaan."
Van 4 juli tot 12 september 17:00 2022 is de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging open voor nieuwe aanvragen. 

Meer weten?

  • Bent u wijkverpleegkundige en benieuwd naar deze regeling en wat voor projecten u hiermee op kunt starten? Bekijk de SOW praatplaat en lees meer over wat u met de SOW kunt. 
  • Bent u projectleider en op zoek naar meer informatie over de inhoud, soorten verbeterprojecten en de voorwaarden van de SOW? Bezoek de website voor meer informatie.
Bent u tevreden over deze pagina?