"In de toekomst verwachten we dat bedrijven geen uitstoot meer mogen hebben"

Gepubliceerd op:
4 februari 2021
Laatst gecontroleerd op:
1 november 2022

Kweker Matthieu Barendse heeft in 2019 zijn freesiateelt op de schop genomen. Om de kweek aardgasvrij te maken, is Barendse Freesia met ondersteuning van de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de MIA\Vamil een gesloten kweeksysteem aan het testen, waarbij alle warmte afkomstig is van de lampen die de bloemen verlichten.

bron: Barendse Freesia

In het Westland worden freesia’s doorgaans in kassen geteeld. Hierbij gebruiken kwekers chemicaliën om parasieten te bestrijden, en gebruiken ze aardgas om de kassen te verwarmen. Ook blijft er bij de bewatering van de planten veel restwater over dat niet opnieuw gebruikt kan worden. Barendse Freesia zag hierin een mogelijkheid om toekomstbestendig te worden.

"In de toekomst verwachten we dat bedrijven geen uitstoot meer mogen hebben," zegt Matthieu Barendse, "qua water, chemische vervuiling, lichtvervuiling. Misschien niet binnen drie jaar, maar ik verwacht dat we daar over tien jaar een stuk verder in zijn." Daarom test Barendse Freesia nu een volledig gesloten systeem.

Gesloten systeem

Daarbij worden de freesia’s nu in drie lagen gekweekt, in kisten in plaats van kassen. De kisten worden verlicht met LED-licht. Doordat de verlichting en de kisten een gesloten systeem vormen, zorgt de warmte die vrij komt uit de verlichting ervoor dat er geen verwarming nodig is. Door dit systeem van telen zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig en kan het water dat hierbij gebruikt wordt opnieuw gebruikt worden.

Hoewel deze nieuwe teelt efficiënt met grondstoffen omgaat, is de overstap een behoorlijke investering. "Voor bloemen zijn wij een van de eerste," zegt Barendse. "Er zitten nu heel veel ontwikkelkosten in, van tafels tot computerprogramma’s. Naarmate het proces grootschaliger wordt, wordt het ook goedkoper."

Continuïteit 

De nieuwe teelt trekt veel interesse, omdat ze een hoge continuïteit garandeert. "Zeker nu Covid-19 de teelt in het buitenland onder druk zet, en de import minder stabiel is, is een toegankelijke chemievrije teelt voor Nederlandse telers aantrekkelijk. In een kas met geïmporteerde stekjes kun je niet garanderen dat er nooit chemicaliën op de planten zijn gebruikt, maar een gesloten systeem biedt die zekerheid wel."

Het financiële voordeel van de EIA en de MIA\Vamil zorgde ervoor dat deze vernieuwing haalbaar was. Door in een gesloten systeem te kweken heeft Barendse Freesia een minimale impact op de omgeving en is het bedrijf ook voorbereid op de toekomst.

Fiscaal voordeel

De EIA ondersteunt ondernemers die willen investeren in duurzame energie, CO2-vermindering en energiezuinige techniek. Onder andere dankzij de EIA kon Barendse Freesia overstappen op een veel energiezuiniger freesiateelt. De MIA\Vamil is er voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke technieken die op de Milieulijst staan. Deze techniek staat hierop en voldoet aan de gestelde eisen, waaronder de eis dat het gebruikte water volledig moet worden gerecirculeerd.

Meer weten?

Vragen over de Energie-investeringsaftrek?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?