"De WBSO-regeling helpt ondernemers om maatschappelijke vraagstukken op te lossen"

Gepubliceerd op:
24 oktober 2022

Veel baby’s en kinderen in ontwikkelingslanden sterven onnodig doordat kritieke aandoeningen niet op tijd herkend of behandeld worden. Het IMPALA patiëntbewakingssysteem van start-up GOAL 3 moet dit probleem oplossen. Volgens CEO Niek Versteegde steunt de WBSO ondernemers die werken aan complexe maatschappelijke vraagstukken.

Overbelast

De situatie in een Afrikaans ziekenhuis is heel anders dan wij gewend zijn. Er zijn veel patiënten, maar weinig artsen en verpleegkundigen die vaak laag opgeleid zijn. De stroomtoevoer is instabiel en belangrijke apparatuur ontbreekt. Onderdelen zijn moeilijk te verkrijgen. "Hoe zorg je ervoor dat patiënten in zo'n overbelaste omgeving toch de juiste zorg op het juiste moment krijgen?", vroeg Versteegde zich af. Het IMPALA-systeem en aansluitende diensten bieden volgens hem een oplossing.  

Gezondheidsmonitor

Het systeem dat GOAL 3 bouwt is vernoemd naar de impala, een mooi Afrikaans dier dat ten zuiden van de Sahara leeft. IMPALA werkt met een ballistische sensor: een heel dun matje dat drukveranderingen registreert. De hartslag en ademhaling van een kindje veroorzaken drukveranderingen in de matras. De sensor neemt dat waar. Het IMPALA-systeem van GOAL 3 vertaalt het signaal met behulp van kunstmatige intelligentie en traditionele technieken in bruikbare, medische informatie.  

Versteegde legt uit: "Je moet als arts of verpleegkundige weten hoe het met je patiënten gaat om de beste medische beslissingen te kunnen nemen. Dat valt of staat met de juiste informatie. Met IMPALA willen we goede medische besluitvorming mogelijk maken."

Waarom WBSO?

Volgens Versteegde is de WBSO een bekende regeling onder start-ups, omdat juist zij innoveren. De regeling verlaagt niet alleen de kosten voor Research & Development (R&D). Versteegde: "Je wordt gedwongen om de strategie goed te formuleren, om concreet te maken waarom je aan iets werkt." De WBSO richt zich op technische ontwikkelingsprojecten en onderzoeken. De ontwikkeling van IMPALA is hiervan een mooi voorbeeld. De werkomgeving in ontwikkelingslanden stelt namelijk hoge eisen aan het systeem. Dat moet robuust en duurzaam zijn. De server, app en cloudverbinding: innovatie is nodig om dat alles met elkaar samen te laten werken.

Met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft GOAL 3 positieve ervaringen. "RVO is heel behulpzaam wanneer je vragen hebt. Ik vind het een benaderbare organisatie die met je meedenkt. Het overleg verliep heel soepel: onze aanvraag werd in één keer goedgekeurd."

Meer weten?

Wilt u ook voordeel halen uit de WBSO? Lees wat de WBSO voor u kan betekenen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?