“In de winter zat je binnen met je jas aan”
Noorderpoort is een regionaal opleidingencentrum (ROC) met 40 locaties in de provincies Groningen en Drenthe. Met een plan verduurzaamt Noorderpoort de onderwijsgebouwen.
Willem Abbring, adviseur huisvesting bij Noorderpoort vertelt: “Per locatie kijken we hoe het energieverbruik omlaag kan, en hoe we het comfort voor de medewerkers en studenten kunnen verhogen.”

Van plan naar uitwerking
In 2018 heeft Abbring samen met collega’s een plan gemaakt om hun vastgoed CO2-neutraal te maken. Dat plan noemen zij het energietransitieplan en loopt tot 2035. “In het plan staat wat onze doelen zijn, hoeveel geld daarvoor beschikbaar is en hoe de stappen er in grote lijnen uitzien. Daarna beoordelen we per locatie wat een natuurlijk moment is om te verduurzamen en hoe we dat technisch uitwerken.”
Jaren 60-pand
Een mooi voorbeeld is het monumentale pand uit de jaren 60 aan de Hora Siccamasingel in Groningen. Dit gebouw heeft Noorderpoort in de periode van 2016 tot en met 2020 stap voor stap verduurzaamd.
“We hebben onder andere de gevel vervangen, een klimaatsysteem geïnstalleerd, het dak extra geïsoleerd en zonnepanelen geplaatst”, vertelt Abbring. “De gevel bestond oorspronkelijk uit stalen kozijnen met enkel glas. Daardoor kon het in de zomer meer dan 35°C worden. Maar in de winter zat je met je jas aan bij het raam. De gevel hebben we in overleg met de gemeentelijke monumentendienst vervangen door aluminium kozijnen met HR++ glas.”
Gas- en stroomverbruik omlaag
Door de maatregelen bespaart Noorderpoort 90.000 m3 gas per jaar en 120.000 kWh elektriciteit per jaar. Daarnaast vertelt Abbring dat aanpassingen door de jaren heen het oorspronkelijke beeld van het gebouw hebben aangetast. “Met de werkzaamheden is de monumentale waarde van het pand hersteld. Het heeft de oorspronkelijke uitstraling teruggekregen.”
Gemak en comfort omhoog
Volgens Abbring is het belangrijk om na te denken over de gebruikers van het pand. “Zo hebben we het klimaatsysteem gekoppeld aan de inbraakinstallatie. Als de eerste persoon ’s ochtends de inbraakinstallatie uitzet, gaat het klimaatsysteem aan. Aan het einde van de dag werkt het andersom. Daarmee voorkomen we onnodig energieverbruik én verhogen we het gemak en comfort voor de medewerkers en studenten.”
Subsidie SDE++
Voor de aanschaf van zonnepanelen maakte Noorderpoort gebruik van subsidie vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++).
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat