"De woonzorgvisie is een weg naar betere samenwerking"

Gepubliceerd op:
30 november 2021

De gemeente Den Helder heeft met het opstellen van een woonzorgvisie de zorgvraag in de gemeente in kaart gebracht. Ze werd hierbij geholpen door het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ). "Een hele fijne, onafhankelijke brainstormpartner die ons scherp hield."

Den Helder kreeg veel vragen van zorginstellingen en woningcorporaties die plannen hadden in de bouw, vertelt Mary Iam, projectleider bij de gemeente Den Helder. "Maar we hadden geen algemene visie en niet goed in kaart wat de woonzorgvraag in de gemeente precies was. We misten de informatie om op een effectieve en efficiënte manier te werk te gaan. Dat was de aanleiding om de woonzorgvisie op te stellen."

Zorgvraag in kaart brengen

Eén van de doelen van de woonzorgvisie was om de zorgvraag in kaart te brengen.  Het opstellen van zo'n visie is echter niet makkelijk en de gemeente had geen voorbeeld om te volgen. "We wilden een actieve visie die we konden blijven gebruiken. Niet een mooie geschreven visie die vervolgens in de la belandt." Daarom is er gezocht naar ondersteuning.   

Fijne samenwerking

"Wij wilden weten welke zorgdoelgroepen er zijn en waar we ons de komende jaren op moeten focussen.”  Ditty Blom van het OWZ hielp de gemeente hiermee als onafhankelijke partij. Iam: “Het was een fijne samenwerking. Ditty zorgde voor verscherping en structuur in de visie en hielp bij het organiseren van bijeenkomsten met de betrokken partijen."

Cijfers liegen niet

Daarnaast gebruikte De Helder gegevens uit de woonzorgwijzer. Hierin stonden data over de zorgdoelgroepen en de verspreiding daarvan in de gemeente. “We hadden eindelijk objectieve data om op basis daarvan een gesprek te beginnen. Cijfers liegen niet."

Blijven samenwerken

De woonzorgvisie werd een gezamenlijke visie van zowel de woningcorporaties als de gemeente en de zorginstellingen. "Dat vind ik echt de kracht van de woonzorgvisie, maar ook van het OWZ. Ditty legde echt de nadruk op het samenwerken. Iedereen was het erover eens dat dit niet het eindpunt was, maar dat we nu gaan kijken hoe we op basis van deze visie vervolgstappen gaan nemen. Een weg naar een betere samenwerking, dat is iets waar we heel trots op zijn."

Meer weten?

Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ)

Vragen over het OWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?