"DHI was de katalysator die we nodig hadden bij onze marktintroductie"

Gepubliceerd op:
24 maart 2022

Nadat zorgondernemer CLB voet aan de grond kreeg in het Verenigd Koninkrijk, richtte het bedrijf zijn blik op de Duitse zorgsector. "De subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI) was de katalysator die we nodig hadden bij onze marktintroductie in Duitsland."

Als sales- en marketingmanager bij CLB, onderzocht Berend Jan de Duitse markt. Hij stemde het aanbod af op de lokale situatie. Ook zocht hij contact met zorgorganisaties om zijn oplossing te presenteren en zo de eerste klant te vinden. "Die eerste klant is cruciaal bij de introductie van nieuwe zorgtechnologie. Elke zorgbestuurder wil zien dat een innovatieve oplossing past binnen de regelgeving, cultuur en gewoonten."

Slimme sensoren en alarmsystemen

Het familiebedrijf CLB ontwikkelt al 40 jaar technologische producten voor de zorgsector. Het bedrijf levert verpleegoproepsystemen en slimme alarmsystemen voor de ouderen- en gehandicaptenzorg. Met deze systemen en slimme sensoren, creëert CLB een veilige en rustigere leefomgeving voor cliënten.

De sensor wordt geplaatst in de kamer van de bewoner en ziet veranderingen in het geluidsbeeld. Zorgmedewerkers geven voor iedere bewoner aan bij welke afwijkingen in het geluidsbeeld zij een waarschuwing willen ontvangen. 's Nachts vervangt dit de noodzaak om meerdere keren per nacht de kamer van de bewoner binnen te gaan om zijn/haar gezondheid te controleren. Die aloude routine is verstorend voor de bewoner en leidt tot een slechte nachtrust.

Uitdaging om de demonstraties te plannen

Na de installatie van de sensoren en het technische systeem, neemt CLB alle tijd om zorgmedewerkers te trainen en te coachen. Ook demonstreert CLB de technologie aan belangstellenden. "Wij waren net begonnen met de demonstraties toen COVID-19 uitbrak. Ik stond op het punt om weer naar Duitsland te gaan toen alle afspraken werden afgezegd omdat de verpleeghuizen op slot gingen. Het is nu nog steeds een uitdaging om de demonstraties te plannen. Onze Duitse klant is enthousiast, de medewerkers willen onze oplossing niet meer missen, maar de dagelijkse praktijk laat nog steeds weinig ruimte voor andere dingen dan zorgtaken."

DHI ondersteunt technologiedemonstratie

De DHI subsidie helpt CLB om hun technologie te demonstreren op nieuwe exportmarkten. "De marktintroductie in het VK heeft lang geduurd. We wilden dat in Duitsland sneller doen en werden door ondernemersorganisatie FME geattendeerd op het bestaan van de DHI-subsidie. De toekenning van deze subsidie nam bij onze eerste Duitse klant de laatste aarzeling weg, waardoor we meteen aan de slag konden."

Benader RVO en deel je plannen

Berend Jan is blij met de DHI subsidie: "Naast dat de subsidie voor een deel de projectkosten draagt, geeft het ook het signaal dat de Nederlandse overheid achter je staat. Dit draagt positief bij aan je geloofwaardigheid." Aan ondernemers die zich afvragen of de subsidie ook iets voor hen is, geeft hij als tip: "Benader RVO, deel je plannen en vraag ze om raad. Als je serieus bent over het betreden van een land en je product echt in de lokale situatie gevalideerd moet worden, dan is de DHI subsidie een goede steun in de rug."

Meer weten?

Meer informatie over de DHI subsidie en de voorwaarden vind u op www.rvo.nl/dhi.

Vragen over DHI?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?