"DKTI is een mooi instrument om elektrische voertuigen op de weg te krijgen en te testen"
Het rijden met elektrische trekker-opleggers in steden is de afgelopen jaren getest. Verladers, vervoerders, vrachtautofabrikanten, onderzoeksinstituten en steden werkten samen en zetten zowel volledig elektrische (BEV) als plug-in-hybride (PHEV) trekkers van DAF Trucks in. DKTI-transport ondersteunde de tests.

DAF werkte met diverse partijen aan meerdere projecten waarin trucks werden ingezet. Jack Martens van DAF vertelt over de eerste resultaten en blikt terug op de proeftuin Elektrische en plug-in hybride trucks met twee praktijktesten rond Albert Heijn winkeldistributie. "DKTI-transport is een mooi instrument om voertuigen op de weg te krijgen en te testen.”
Tests voor bevoorrading supermarkten
In de proeftuin rond Albert Heijn (AH) winkeldistributie wilden de projectpartners vaststellen wat de functionele en operationele eisen zijn aan elektrische en hybride voertuigen. Hierbij keken ze ook naar de laadinfrastructuur en aanpassingen in de organisatie, om bijvoorbeeld supermarkten binnenstedelijk uitstootvrij te bevoorraden. De praktijktests vonden plaats vanuit AH’s distributiecentra in Zaandam en Amsterdam, en in de regio Amsterdam en Utrecht. TNO verzamelt gegevens over wat een voertuig daadwerkelijk kan.
Besparing brandstof
Martens: "Met onze nieuw ontwikkelde PHEV- en BEV-trekkers halen we goede resultaten én het energieverbruik is lager: in het geval van PHEV besparen we 100% brandstof in de binnenstad en daarbuiten 10%. Met een dito lagere uitstoot. Bij de batterij-elektrische, de BEV-voertuigen, moesten chauffeurs wel wennen aan de beperking van de actieradius. Even snel tanken - zoals ze gewend zijn - kan niet en ze willen niet stil komen te staan." Tijdens de tests rondom de AH distributiecentra was de actieradius (het bereik) nog beperkt tot 100 km. "De nieuwe generatie BEV-trucks heeft intussen 200 km als actieradius, wat het vertrouwen versterkt dat ze blijven rijden."
Elektrische trucks
DAF introduceerde in 2018 zijn eerste generatie elektrische trucks met VDL e-power. Martens: "Door de aankomende Europese regelgeving voor CO₂-uitstoot zijn de ontzettend ambitieuze targets alleen haalbaar als klanten ook zero-emissievoertuigen aan hun vloot toevoegen. De plannen van sommige steden om na 2025 enkel zero-emissievoertuigen in hun stad toe te laten, kan in dat opzicht een vliegwiel zijn."
"Van de beschikbare zero-emissietechnologieën is op dit moment de batterij-elektrische technologie het meest marktrijp. DAF loopt met de recentelijke introductie van alweer een nieuwe generatie BEV-trucks voorop. Naast het verbeterde bereik is ook het gewicht met 700 kg verminderd."
Eigen laadpunten noodzakelijk
Er zijn nog geen publiek toegankelijke snelladers voor vrachtwagens beschikbaar. Laden is op dit moment dan ook alleen mogelijk met eigen laders. Hierdoor kunnen BEV-voertuigen slechts in een beperkte actieradius opereren. Dit probleem speelt niet bij PHEV-trucks die buiten de stad gebruik kunnen maken van een dieselaandrijving met grote actieradius. Ze laden daarmee tijdens het rijden ook automatisch hun batterij op.
Gebruik maken van DKTI
Martens adviseert vooraf goed te beschrijven wie je allemaal in het project wilt betrekken. "De eerste stap is het projectteam. Neem voldoende tijd om tot een goede samenstelling van partijen te komen. Less is more, is onze ervaring. Beschrijf ook alle betrokkenen die een belangrijke rol spelen, maar niet in het projectteam zitten, zoals overheden en toeleveranciers." Ook bleek tijdens de pilot het belang van de verkrijgbaarheid van onderdelen voor de voertuigen: "De hele wereld is in deze overgangsfase op zoek naar dezelfde onderdelen, waardoor je soms een lange adem nodig hebt."
Meer weten?
Meer weten over DKTI?
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat