"Door deze lening kunnen we op financieel gebied meer aan"

Gepubliceerd op:
6 juli 2021

Maatschappelijk vastgoedontwikkelaar en belegger Sonneborgh werkt aan meer geschikte en betaalbare zorgwoningen in de Marnixflat in Goes. Met hulp van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ): "Door deze lening kunnen we op financieel gebied meer aan."

Sonneborgh ontwikkelt en belegt in maatschappelijk vastgoed. Het bedrijf werkt aan verschillende projecten in de sectoren wonen, zorg, onderwijs en sport. "Vooral in de zorg is Sonneborgh actief", vertelt Carola Boonen, ontwikkel- en investmentmanager bij de organisatie.

Herontwikkeling Marnixflat

Eén van de meest recente projecten is de herontwikkeling van de Marnixflat in Goes in samenwerking met zorgorganisatie Cedrah. Het gaat om 52 zorggeschikte woningen. Het project is nu in de definitieve ontwerpfase en na de zomer worden de vergunningen aangevraagd. Halverwege 2022 start de bouw. Boonen: "Bijzonder aan deze zorgwoningen is dat de mensen er niet wonen op basis van hun portemonnee, wat normaal gesproken in Nederland wel zo is, maar op basis van hun religie."

Van de 52 zorgwoningen valt een deel onder sociale huur, wordt een deel in de vrije markt aangeboden en gaat een deel naar de koopsector. "Samen met Cedrah gingen we op zoek naar een goede manier van financieren."

Planontwikkeling met financiering door SWZ

Voor dit project maakte Sonneborgh gebruik van de planontwikkeling van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). De SWZ helpt burgers en sociale ondernemers bij de financiering van kleinschalige innovatieve woonvormen. In dit type woonvormen wonen overwegend 55-plussers en wordt wonen gecombineerd met ondersteuning en eventueel zorg. In de planontwikkelfase kunnen initiatiefnemers een lening aanvragen.

Boonen: "Als ontwikkelaar doe je enorme voorinvesteringen voordat je een vergunning hebt en kunt gaan bouwen. Per project gaat dus een aanzienlijk bedrag naar de voorinvesteringen. Banken of beleggers investeren echter nauwelijks in deze fase, dus komt het allemaal neer op de eigen middelen van de ontwikkelaar. De lening uit de SWZ zorgt ervoor dat we wat meer projecten tegelijkertijd aankunnen."

Tips en ondersteuning bij de financieringsaanvraag

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de SWZ uit in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Boonen is erg enthousiast over de ondersteuning van RVO: "Bij zo’n grote organisatie als RVO vraag je je toch af waar je belandt als je belt, maar eigenlijk was ik al heel snel op het juiste adres. SWZ-adviseur Frank heeft mij supergoed geholpen en was erg benaderbaar en proactief. Hij kwam naar Goes en gaf tips over de invulling en beoordeling van onze aanvraag."

Aan potentiële aanvragers van de regeling wil Boonen meegeven je niet te laten tegenhouden door een formuliertje: "Als dingen onduidelijk zijn, bel dan meteen op. Toen ik Frank aan de lijn kreeg, werd het direct een stuk duidelijker."

Meer weten?

Heeft u net als Sonneborgh plannen voor het realiseren van een woon(zorg)project voor overwegend 55-plussers? Kijk dan of u gebruik kunt maken van de SWZ.

Wilt u meer inspiratie opdoen? Lees dan de ervaringen van andere initiatiefnemers die gebruik hebben gemaakt van de SWZ.

Vragen over SWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?