"Door Interreg verduurzamen we de verkeersstroom"

Gepubliceerd op:
9 februari 2021

Met de Europese subsidie Interreg Europe werken 9 internationale partijen aan duurzamere mobiliteit rondom winkelen in Roermond. De gemeente Roermond staat aan het roer van dit project - onder de naam RESOLVE.

Het verduurzamen van de mobiliteit rondom retail: wat betekent dat eigenlijk? Paul Hamaekers van de gemeente Roermond legt het uit: "Het project draait om het verduurzamen van de manier waarop bijvoorbeeld winkelend publiek naar Roermond toe komt. Vanuit het project hebben we 3 speerpunten bepaald: Park and Bike/Ride-locaties, aangevuld met een aantal stimuleringsacties voor fiets- en ov-gebruik. Daarnaast het invoeren van een deelstepsysteem en het verduurzamen van stadslogistiek."

Deelsteps

Afgelopen zomer deed de gemeente Roermond de eerste pilot in Nederland met het deelstepsysteem, met 20 elektrische steps. Dat beviel zo goed, dat de gemeente nu werkt aan een definitief systeem met 80 steps. "Dat betekent dat er op verschillende plekken in de stad docking stations verschijnen. In de zomer van 2021 moet de voorbereiding gereed zijn. Op deze manier maken we de verduurzaming van de verkeersstroom naar Roermond concreet."

Van elkaar leren

Het idee voor het deelstepsysteem deed de gemeente Roermond op bij Zweedse en Deense partners in het RESOLVE-project. Ook deed Roermond inspiratie op in Antwerpen, Rotterdam en Engeland. Omgekeerd komen er ook mensen in Roermond kijken om te leren, zegt Hamaekers. "Een Portugese partner bezocht bijvoorbeeld een Roermonds bedrijf dat zich specialiseert in duurzame stedelijke distributie. Leren van de best practices in Europa en van elkaar staat centraal in het RESOLVE-project. Uiteindelijk hebben die lessen weer invloed op het beleid van bijvoorbeeld de gemeente Roermond."

Erasmus Universiteit

Hamaekers vervolgt: "Ook de Erasmus Universiteit is betrokken bij het project voor de kenniscomponent. De universiteit voedt het project met onderzoeksresultaten en trends op het gebied van mobiliteit, retail en citymarketing. Ook ontwikkelt de Erasmus Universiteit een monitoring- en evaluatietool."

Interreg-subsidie via RVO

RVO verleende Roermond een projectstimuleringssubsidie om de uiteindelijke Interreg Europe-aanvraag in te dienen. Ook zijn met RVO adviesgesprekken gevoerd om voor Roermond het project goed te laten aansluiten bij het regionale programmabeleid.

Meer weten?

Interreg 2014-2020

Meer weten over Interreg?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?