"Door samenwerking tussen bedrijf en onderwijs kunnen we de gaten in de opleiding vullen"

Gepubliceerd op:
3 december 2021

Mbo-studenten die graag een baan willen in de audiovisuele sector, moeten nogal wat in hun mars hebben. Naast technische kennis, vraagt dat om een flexibele werkhouding, goed kunnen plannen, samenwerken en zelf verantwoordelijkheid nemen. Die vaardigheden leer je vooral in de praktijk. Faber Audiovisuals en ROC Friese Poort sloegen daarom de handen ineen voor een tweejarige mbo-opleiding Podium- & Evenemententechniek.

Hans Galama (afdeling P&O) werkt 25 jaar bij Faber Audiovisuals. Het kleine geluidsbedrijf is in die periode uitgegroeid tot een leidend, internationaal bedrijf in de audiovisuele sector met 200 medewerkers. "We leveren diensten, mensen, apparatuur en oplossingen voor bijvoorbeeld tv-uitzendingen, live en online evenementen en media. Daarbij is nu ook een stuk educatie gekomen."

Samenwerking tussen onderwijs en praktijk

Het idee voor een samenwerking met een opleidingsinstituut ontstond toen Faber ontdekte dat stagiaires na hun opleiding te weinig vaardigheden hadden om goed in de praktijk te functioneren. "Er ging hierdoor veel tijd en energie verloren om deze jonge mensen aan onze apparatuur en manier van werken te laten wennen. We besloten iets aan de opleiding toe te voegen en zochten samenwerking met ROC Friese Poort. Zij zagen meteen nut en noodzaak van het meebewegen met de markt en aanpassen van het curriculum. Ons werk vernieuwt ieder jaar en dat vraagt om een flexibele inzet en snel kunnen schakelen. Ook onze eigen mensen moeten om die reden continu worden bijgeschoold", aldus Galama.

Door deze samenwerking biedt het ROC jongeren meer kans op een goede baan en krijgt Faber goed gemotiveerde en enthousiaste mensen binnen. "Dat triggert onze eigen medewerkers weer om bij te blijven in de techniek. Zo van: hoe kan zo’n 'snotneus' van 18 nu meer weten dan ik?"

Kennis en kunde uit het vak

Galama: "Een goede samenwerking vraagt veel tijd en geld, maar we hebben er ook veel voordeel van. We zijn gewend meteen te reageren op een vraag in de markt. Dat kan het onderwijs niet, omdat processen daar anders werken en scholen bijvoorbeeld meer verantwoording moeten afleggen. We zijn dan ook blij dat we voor deze opleiding een gedreven technicus met veel kennis en kunde hiervoor konden vrijmaken. Hij geeft workshops op het ROC, zodat er ook al in het eerste leerjaar veel contact is met studenten. Daarnaast schrijft hij mee aan het curriculum."

Docent Reitse van der Meulen van de opleiding Podium & Evenemententechniek bij ROC Friese Poort is enthousiast over de samenwerking. "Een curriculum wordt gemaakt voor minimaal 5 jaar. Door de samenwerking kunnen we samen de gaten die er in de opleiding zitten vullen. Zo heeft de projectmanager van Faber meegeschreven aan het nieuwe kwalificatiedossier dat we volgend jaar gaan invoeren. Daarin is nu ook een deel videobeeldtechniek– opgenomen: streaming en camera’s bedienen."

Juiste vaardigheden aanleren en werken in een snelle wereld

De studenten gaan in het eerste jaar vooral naar school. Het tweede jaar lopen ze volledig stage bij Faber en worden intern opgeleid tot vakmensen. Daarbij voeren ze in kleine teams best wel zware opdrachten uit. "Teams zijn zo sterk als de zwakste schakel. Teamleden leren goed samenwerken met begrip voor elkaar en om - als het nodig is - voor elkaar in te springen. We coachen studenten daarbij in vaardigheden als houding naar klanten, samenwerkende partijen en leidinggevenden, en eigen verantwoordelijkheid nemen", zegt Galama.

"Wij kunnen niet tegen een student zeggen: jij moet specialist worden in die machine. Dat hangt af van iemands ambitie en of hij of zij wel tegen een bepaalde druk kan. Wil je doorgroeien, dan moet je dat zelf aangeven. Het is niet erg als je iets niet kan, maar kan natuurlijk wel lastig zijn in de snelle wereld waarin wij werken. We kunnen vandaag voor een klus gebeld worden en daarvoor morgen al naar Madrid moeten. Door meteen mee te gaan op een klus, leren ze dat zelfs de meest ervaren technici heel aardige mensen zijn die hen willen helpen."

Investeren in vakopleidingen is winst voor bedrijven

"Samenwerken met een opleidingsinstituut is absoluut niet iets wat je er even bij doet", waarschuwt Galama tot slot collega-ondernemers. "Neem dit ook zeker in je kosten mee, want het duurt iets langer voordat zo’n samenwerking zich uitbetaalt en zet er iemand fulltime op."

Ook voor kleine bedrijven betekent investeren in vakopleidingen winst. Van der Meulen: "Ik hoor regelmatig: 'dit zouden ze op school een keer moeten gaan doen'. Als je dat vindt, denk dan mee! Dan wordt onderwijs relevanter en krijgt het bedrijfsleven betere mensen in dienst."

Interessant?

Deze serie is een initiatief van O2LAB, het programma voor versterking van ondernemerschap en ondernemendheid in het onderwijs.

Vragen over O2LAB?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?