Draadloze monitoring van premature baby's dankzij de Bambi Belt

Gepubliceerd op:
12 januari 2021

Het vervangen van plakelektroden is een stressvolle en pijnlijke ingreep voor baby's, zeker als ze te vroeg geboren zijn. De draadloze monitoringgordel van de Eindhovense start-up Bambi Medical biedt een oplossing.

Jaarlijks worden er zo'n 1,5 miljoen baby's te vroeg geboren. Deze baby's krijgen plakelektroden met bedrading op hun lichaam, zodat de verpleging via een monitor hun vitale functies in de gaten kan houden. Deze elektroden maken het lastig voor ouders en verpleegkundigen om de baby uit de couveuse te halen en bij zich te nemen. Daarnaast moet de verpleging de plakelektroden om de paar dagen vervangen, een stressvolle en pijnlijke ingreep.

Draadloos bandje

Fabio Bambang Oetomo is CEO en oprichter van Bambi Medical. Hij ontwikkelde de 'Bambi Belt'. De Bambi Belt is een draadloos bandje dat om de borst van de baby heen gaat. De elektroden in de band pikken signalen op. Die worden draadloos naar een monitor verstuurd waar je vervolgens alle signalen ziet binnenkomen. Met de Bambi Belt bescherm je de kwetsbare huid van de premature baby. Ook kun je het kindje eenvoudig op de borst nemen omdat het niet met draden aan een monitor is gekoppeld.

Oriënterend onderzoek

Octrooicentrum Nederland voerde voor Bambi Medical een oriënterend onderzoek uit. Ook had het bedrijf een aantal gesprekken met een octrooiadviseur. Tijdens deze gesprekken kreeg Bambi Medical uitleg over de gevonden octrooiliteratuur en hoe ze die moest interpreteren. Tijdens het onderzoek is vooral gekeken naar de technische innovativiteit van de Bambi Belt ten opzichte van een sportband.

Vragen over octrooien?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?