"De drempel om op de Energielijst te komen is niet hoog"

Gepubliceerd op:
10 mei 2022
Laatst gecontroleerd op:
11 mei 2022

Als leverancier bijdragen aan een energiezuiniger Nederland? En op de Energielijst van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) komen? "Wij helpen leveranciers om dit doel te bereiken." Dat zegt Marrius Dedden, adviseur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hij hielp ook SMC. Dat bedrijf staat al sinds 2019 met 4 producten op de Energielijst.

EIA Praktijkverhaal SMC

SMC richt zich op de industriële automatisering, met onder andere 'pneumatische componenten'. Roy Schep van SMC: "Dat klinkt misschien erg ingewikkeld. Maar denk aan een fietspomp. Hierin wordt omgevingslucht samengeperst en daarmee kun je een fietsband oppompen. Maar je kunt er ook iets door laten bewegen. Dat is pneumatiek. Je vindt het in elk soort fabriek wel terug." SMC wil bekend staan als dé kennispartner van duurzame en veilige technologie binnen de automatisering. "De samenwerking met RVO past dan ook heel goed."

Samenwerking

Dedden vertelt: "We hebben elkaar ontmoet tijdens een beurs in 2018. Hier raakten we aan de praat over de (on)mogelijkheden om de toepassingen van SMC in heel industrieel Nederland onder de aandacht te brengen. En om ze op de Energielijst te krijgen. Zo willen we ondernemers inspireren." Schep vervolgt: "SMC heeft een aantal voorstellen geschreven. Die zijn door RVO beoordeeld. En zo zijn we op deze lijst gekomen. Het was dus niet heel ingewikkeld om een voorstel voor de Energielijst in de dienen."

Waarom op de Energielijst?

Schep: "Voor ons is het vrij simpel. We willen een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. De Energielijst is een goede methode om samen met RVO de mogelijkheden op het gebied van perslucht te laten zien. Ik vind het ook een stukje erkenning dat onze producten op de lijst staan. Daar zijn we trots op. We hopen de komende jaren deze positie als kennispartner te behouden. In presentaties aan (potentiële) klanten laten we ook zien dat we op de lijst staan. En wat de voordelen ervan zijn. Klanten vinden dat prettig."

CO2-uitstoot verminderen

Dedden sluit af: "Ik wil graag andere leveranciers oproepen om contact met ons op te nemen. Zodat we nog meer producten op die Energielijst krijgen. Zo voldoet Nederland steeds meer aan energiebesparing en verminderen we CO₂-uitstoot. Daar doen we het voor."

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?