Duurzaam waterbeheer helpt boeren in Ethiopië

Gepubliceerd op:
27 mei 2021

Mens, land en vee kunnen allemaal niet zonder water. Via het Fonds Duurzaam Water (FDW) helpen publiek-private samenwerkingen om het watergebruik zo eerlijk mogelijk te laten plaatsvinden. Dus zowel duurzaam als inclusief.

Duurzaam en sociaal inclusief water beheren, begint met de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) uit het regeerakkoord. Dus schoon water en sanitair, fatsoenlijke banen en economische groei. Om die doelen te behalen, moet je op een andere manier samenwerken: met aandacht voor alle betrokken partijen. Dus meer lokaal en meer inclusief.

Publiek-private samenwerkingen tussen Nederlandse en lokale partijen is de volgende stap. Die vervolgens op tijd kwetsbare groepen erbij betrekken ('sociale inclusiviteit'). Dat betekent de tijd nemen om naar de lokale bevolking te luisteren. Maar ook het bekijken van de lokale cultuur en sociale en politieke verhoudingen.

Dit kan bijvoorbeeld door betrokkenen mee te nemen in het samenwerkingsverband, zoals lokale boerencooperaties. Dat voorkomt dat kwetsbare groepen eventueel slachtoffer worden van een project. En dat zorgt ervoor dat er goed gebruik gemaakt wordt van de kennis en ideeën die er al zijn bij die lokale groepen.

Voorbeeld: watertekort in Ethiopië

Een praktijkvoorbeeld is het Awash-project, een van de 40 publiek-private partnerschappen binnen FDW. Miljoenen mensen zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van de Awash-rivier die door Oost-Ethiopië loopt. De meer dan 1.000 kilometer lange rivier vormt een levensader. "Water is noodzakelijk voor mens, land en vee", vertelt boer Kumilachew Akawak Hirpa.

Hirpa werkt als boer in een stroomopwaarts gebied van de Awash-rivier en legt de huidige problemen uit: "Als wij tijdens het droge seizoen water gebruiken, is er stroomafwaarts niet genoeg water. Ondersteuning bij het waterbeheer is van groot belang."

Stroomafwaarts werkt boer Seido Tura nooit in het droge seizoen. "We werken dan niet, omdat we niet genoeg water hebben. Tijdens het regenseizoen overstroomt het land en ook onze gewassen."

Efficiënt watergebruik zonder verspilling

Nu zijn Nederlandse en lokale partners bezig om een eerlijke waterverdeling te realiseren. Het beheer van het Awash-project ligt bij het Ethiopische waterschap en de regionale overheden. Boeren maken deel uit van Watergroepen. Zij betalen waterbelasting aan het Ethiopische waterschap en krijgen in ruil daarvoor gegarandeerd water.

"Wij kunnen door dit project ons leven op een duurzame manier veranderen."

Partner Woord en Daad, samen met het waterschap in het stroomgebied, plant bomen die het water vasthouden. Daarnaast bouwt Woord en Daad ook opslagruimte voor water. In het regenseizoen vangen boeren en gezinnen het water op om in het droge seizoen te gebruiken.

Hirpa beschrijft de veranderingen: "We hebben nu een elektrische waterpomp en betalen voor het water dat we verbruiken. We gebruiken ons water efficiënt en er is geen verspilling." Op die manier hebben de boeren stroomafwaarts ook genoeg water. En daar profiteert Tura van: "Wij kunnen door dit project ons leven op een duurzame manier veranderen."

Meer weten?

Bekijk het YouTube-filmpje over het project (6:46 minuten) of kijk op de pagina Fonds Duurzaam Water (FDW).

Vragen over Fonds Duurzaam Water?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?