EAT:FRESH: avocado's en blije boeren in Tanzania

Gepubliceerd op:
18 november 2021

Het klimaat in de Zuid-Tanzaniaanse regio's Iringa en Njombe is perfect voor het kweken van sperziebonen, peultjes en avocado's. Toch zijn de oogstopbrengsten relatief laag en kunnen boeren hun groenten moeilijk exporteren. De SDG Partnerschapfaciliteit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidieert het project EAT:FRESH.

Projectmanager Steven Gajadin: "Met dit project creëren we een efficiënt systeem om verse groenten te kweken, op te slaan en te exporteren"

EAT:FRESH is een samenwerking tussen 2.240 kleinschalige boeren en verschillende bedrijven en organisaties in Tanzania. Het project investeert onder andere in organisch gecertificeerde mest. Die verbetert de bodem en verhoogt de opbrengst van de oogst. Daarnaast zorgt EAT:FRESH voor gekoelde opslagfaciliteiten en een goede agrologistiek. Daardoor zijn groenten langer houdbaar en geschikt voor de export.

Training en FRESH-hubs

De verschillende partnerorganisaties onderhouden nauw contact met de boeren over de kwantiteit en de timing van de levering. De oogst wordt met koelvrachtwagens opgehaald, opgeslagen in de nieuwe koelcellen en voorbereid voor export. "Dit hele proces is tijdkritisch. In een korte periode moet alles kloppen: afstemming met boeren, organiseren van de logistiek, en distributie naar afnemers in internationale markten", vertelt Gajadin.

Naast het verbeteren van bodem, opslag en vervoer, ontwikkelde EAT:FRESH een trainingsprogramma voor boerenorganisaties: de Agriculture and Marketing Cooperative Organizations (AMCOS). Verschillende organisaties geven trainingen in ondernemerschap, boekhouden, duurzaam bodembeheer en goede landbouwpraktijken. In zogenaamde FRESH-hubs ontmoeten boeren, verwerkers en overheden elkaar. Hier krijgen ze naast trainingen ook demonstraties in nieuwe technieken en advies.

Winst voor de hele gemeenschap

Gajadin noemt EAT:FRESH een succes. "Kleinschalige boeren genereren meer inkomsten en de werkgelegenheid neemt toe. Ons werk werpt letterlijk vruchten af. De oogst neemt gemiddeld met 20 procent toe, de oogstverliezen verminderen met 25 procent en de bodem is verbeterd. Dit is niet alleen goed voor de boeren, maar voor de hele gemeenschap. Als we ook nog toegang krijgen tot internationale markten profiteert heel Tanzania."

De volgende bedrijven en organisaties werken samen in EAT:FRESH: TechForce Projects BV, GBRI Business Solutions, National Economic Empowerment Council, Stichting Agriterra en Guavay. Wilt u meer weten over onze projecten voor voedselzekerheid en publiek-private partnerschappen? Ga dan naar de informatiepagina van SDG Partnerschapfaciliteit (SDGP) en bekijk onze themapagina's over voedselzekerheid en publiek-private partnerschappen.

Meer weten over voedselzekerheid en partnerschappen?

 

Neem contact met ons op

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?