EBRD Green Cities: samenwerken aan een groene boulevard in Georgië
"We hebben problemen met water en met hitte in de stad. Kunnen jullie helpen?" Met deze vraag komt de burgemeester van Batumi (Georgië) eind 2019 naar het EBRD Green Cities-event, bij RVO in Den Haag. Ook Dirkjan Douma, consultant watermanagement bij Royal HaskoningDHV, is aanwezig op het evenement. Het bedrijf ziet meteen een mooie kans om advies te geven in het 'vergroenen' van de stad. Douma vertelt hoe RVO hen vervolgens betrekt bij de Green Cities-actieplannen (GCAP) om steden zoals Batumi op weg te helpen.

De European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) is een internationale financiële instelling. Via het Green Cities-programma investeert zij in duurzame stedelijke infrastructuur en beleidsontwikkeling. Team Internationale Organisaties (TIO) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengt Nederlandse ondernemers in contact met multilaterale banken en internationale organisaties.
TIO start een samenwerking binnen het EBRD Green Cities-programma om Nederlandse bedrijven te helpen bij het binnenhalen van contracten. Deze samenwerking leidt in 2019 tot het Green Cities-event bij RVO in Den Haag.
Actieplan om te vergroenen
"De EBRD heeft binnen hun programma de Green Cities-actieplannen (GCAP). Daarmee helpen zij een aantal steden, vooral in Oost-Europa, met een plan om een stad te vergroenen", vertelt Douma. "We hebben op het Green Cities-event met de burgemeester van de stad Batumi gesproken. Hij had zich aangemeld bij het EBRD Green Cities-programma, maar hij had moeite met de aanvraag om geld voor een plan te krijgen." Dit is het moment waarop TIO uitkomst biedt. Douma: "Na onze ontmoeting met de burgemeester hebben we over Batumi gesproken met Jurre de Bok, adviseur bij TIO. Hoe kunnen wij een gemeente met een uitdaging, helpen bij het financieren van een plan? En hoe kunnen we een brug slaan tussen Batumi en EBRD? Dit leek TIO een mooie uitdaging."
Green Boulevard-project
Royal HaskoningDHV krijgt van TIO de opdracht om een studie uit te voeren, samen met Beccandavila en Wetlands International. Ze onderzoeken welk project het beste past binnen het Green Cities-actieplan. "We hebben een quick-scan gedaan: waar zit de klimaatopgave en wat is de oplossing?
Uit deze studie kwam een versteende boulevard in Batumi naar boven. Hier is veel hittestress en wateroverlast. Rond de boulevard is toerisme in ontwikkeling, de economische motor van de stad. De hittestress valt precies in het toerismeseizoen. Ons plan was om die boulevard te vergroenen, wateropslag te creëren en te zorgen voor schaduwplekken", aldus Douma. Samen met de gemeente kiezen ze voor het Green Boulevard-project. Royal HaskoningDHV krijgt daarna van TIO de opdracht om een economische analyse uit te voeren.
Samen optrekken
De economische analyse toont aan dat het Green Boulevard project een goede investering is. Douma is enthousiast over de hulp van TIO bij het leggen van contact hierover met de bank. "TIO heeft enorm geholpen met het leggen van contact met EBRD in Londen. Bij ons heeft een bank al snel het wantrouwen dat we het alleen om commerciële redenen doen. We willen natuurlijk ook een project, maar wel met als doel dat we er ook echt iets mee bereiken. Wij zijn daar samen met TIO in opgetrokken. Dat vind ik heel mooi."
Het wachten is nu op groen licht van de politiek in Georgië. Pas daarna kan gestart worden met een haalbaarheidsstudie en de uitwerking van het plan. Douma is eerlijk over het verloop: "Het gaat wat trager dan ik had verwacht, maar dat komt omdat we in een leerproces zitten. Dat leerproces zijn we ingegaan met TIO. We proberen echt een brug te slaan tussen een gemeente en een bank."

Uitdaging met klimaatverandering
Royal HaskoningDHV ziet het Green Boulevard project meer als een investering. Het hogere doel is ook zelf dit soort projecten te leren ontwikkelen. Volgens Douma staat Batumi niet op zichzelf. "Er zijn zoveel gemeenten met een uitdaging. Het concept dat we nu verkennen in Batumi kun je ook toepassen op een stad in de Balkan of ergens anders. Met TIO zijn we daar actief naar aan het kijken. Wij investeren hierin en Jurre de Bok stopt er ook heel veel tijd en energie in. Daardoor komen we wél verder."
Douma ziet ook dat zij anderen kunnen inspireren om kansen te pakken binnen het EBRD Green Cities programma. "Als we straks de sleutel vinden tot het succes, dan zal het voor de hele sector waardevol zijn. Je kunt zelf die brug maken en daarmee goede projecten van de grond krijgen. Als wij samen met TIO andere bedrijven of gemeenten kunnen helpen om die financiering voor elkaar te krijgen, dan zou dat een verschil kunnen gaan maken. We hebben als samenleving een enorme uitdaging met klimaatverandering. Daar moeten wij als bedrijf ook een steentje aan bijdragen."
Meer weten?
Bent u benieuwd welke kansen er voor u liggen binnen EBRD Green Cities? Het Team Internationale Organisaties (TIO) spreekt graag met u over uw ambities en de rol die RVO daarin kan vervullen.
Vragen over internationale organisaties?
- Ministerie van Buitenlandse Zaken