"Een EED Energie-audit toont waar mogelijkheden tot besparing liggen"

Gepubliceerd op:
29 oktober 2020

Een EED Energie-audit maakt bedrijven bewust van hun energieverbruik en besparingsmogelijkheden. Zo benut glasfolieproducent Sekisui S-Lec mogelijkheden om zowel kosten als energie te besparen. Ook groente- en fruitverwerkend bedrijf Coroos ziet voordelen: "Het helpt ons bij te dragen aan een duurzamere wereld."

Bijna alle grote bedrijven zijn verplicht om eens in de 4 jaar een EED-audit uit te voeren. Deze verplichting komt voort uit de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Het doel is onder andere om bedrijven te stimuleren energie te besparen.

Jos Lenselink van adviesbureau BlueTerra: "Het thema energiebesparing is niet nieuw. We zien de laatste jaren echter wel een positieve omslag. Zo erkennen bedrijven niet alleen de noodzaak, maar ook het nut van energiebesparende maatregelen. Uiteindelijk kunnen hiermee immers ook kosten worden bespaard. Daarnaast eisen klanten ook steeds vaker duurzame producten. Het energievraagstuk moet dus over de volle breedte van het bedrijf worden aangepakt."

Welke maatregelen kun je nemen?

Bernd Schroeder is manager Quality Systems & Environment, Health and Safety van Sekisui S-Lec. Het bedrijf produceert glasfolietechnologie voor de auto- en bouwindustrie. Schroeder vindt het belangrijk om structureel energiebesparende verbeteringen aan te brengen. “Steeds vaker verwachten klanten dat we kunnen aangeven wat onze CO2-footprint is. Ze willen weten wat we doen om deze nog verder te verlagen.”

Sekisui S-Lec heeft al meerdere maatregelen doorgevoerd, zoals warmteterugwinning, ledverlichting en het gebruik van frequentieregelaars. "Momenteel stellen we een energiebalans op. We gaan na wat de grootste energieverbruikers zijn en waar meer besparingsmogelijkheden liggen. Ook onze logistieke processen nemen we hierin mee. Met ondersteuning van BlueTerra gaan we vervolgens na welke verbeteringen economisch haalbaar zijn. Het EED-auditverslag zien we daarbij als startpunt."

Brede aanpak

Sam Flikweert, milieu- en duurzaamheidsmanager bij Coroos, ziet eveneens kansen in de EED energie-audit. "Een energie-audit laat zien waar de  besparingsmogelijkheden liggen. Ledverlichting plaatsen is bijvoorbeeld een besparingsmaatregel. Maar wij pakken het breder aan en kijken ook naar CO2-reductie. Onze gasgestookte stoomketels komen dan in beeld. Het temperatuurbereik van industriële warmtepompen ontwikkelt zich steeds verder. Mogelijk is dit een goed alternatief voor de stoomketels." Coroos onderzoekt nu de mogelijkheden. "De EED Energie-audit zorgt daarbij voor een nieuwe aftrap."

Meer weten

Vragen over de EED Energie-audit?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?