"Een energieadvies helpt energie én geld besparen"

Gepubliceerd op:
18 januari 2022

Met energiebesparende maatregelen bespaar je energie en dus geld. Maar hoe voer je deze maatregelen uit? Ondernemers krijgen dankzij de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) energieadvies en ondersteuning. Remco Janssen van DOORadvies: "Alles wat je kunt doen om energie te besparen is een overwinning."

Voorafgaand aan een energieadvies maakt de adviseur altijd een energiescan. Remco Janssen, energieadviseur en directeur van DOORadvies legt uit hoe dat in z’n werk gaat: "We kijken naar het totaalplaatje en kennen alle energiebesparende mogelijkheden. Van elke mogelijke maatregel leggen we een aantal dingen vast in een rapport: de investering, de baten, de terugverdientijd en de hoeveelheid CO2 de ondernemer bespaart." Janssen bespreekt het advies met de ondernemer en samen beslissen ze welke maatregel voorrang krijgt. "De ondernemer bepaalt uiteindelijk wat er gebeurt."

Besparen met LED-verlichting

Afgelopen november kwam Janssen in contact met een ambitieuze winkeleigenaar. Hij adviseerde de TL-verlichting in zijn winkel te vervangen voor LED-verlichting. "Daarmee bespaar je flink in je energieverbruik. LED-verlichting heeft een korte terugverdientijd en is relatief makkelijk te realiseren. Bovendien wordt het beeld in de winkel hierdoor veel strakker. En mocht je gaan verhuizen, dan haal je de verlichting er zo weer uit en neem je het mee."

Ondersteuning

Janssen adviseerde ook om zonnepanelen op het dak te plaatsen en de winkel te verwarmen met een warmtepomp in plaats van stoken op aardgas. "Omdat de terugverdientijd van deze maatregelen langer is dan het huurcontract, moet je hiervoor goede afspraken maken met de verhuurder. Ik kan daarin ook ondersteunen, dat past mooi in het SVM-traject." Begin volgend jaar gaan ze om de tafel om de uitvoering concreet te maken.

Energie-investeringsaftrek

Naast de SVM kunnen ondernemers ook gebruik maken van de Energie Investeringsaftrek (EIA), die fiscaal voordeel geeft bij investeringen in besparende maatregelen. "De EIA-aanvraag nemen wij standaard mee. Voor LED-verlichting zijn de eisen zodanig veranderd dat je hier bijna niet meer aan kan voldoen. Maar voor maatregelen zoals de warmtepomp en de zonnepanelen is deze aftrek makkelijker. Soms heeft een provincie ook nog een regeling waarbij deze een deel van de kosten betaalt wanneer je die maatregelen hebt uitgevoerd. Dat geldt overigens ook voor LED-verlichting."

Meer weten?

Vragen over de SVM?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?