"Een groene gevel is duurzaam én mooi om te zien"

Gepubliceerd op:
6 augustus 2021

Alklima-Mitsubishi Electric is een specialist op het gebied van verwarming-, koeling-, en ventilatiesystemen. Het bedrijf streeft al jaren naar duurzaamheid. Met die gedachte voegde Alklima in 2020 een groene gevel toe aan de uitbreiding van hun kantoor in Alblasserdam. Groene gevels bieden namelijk naast isolatie, luchtzuivering en een mooi aanzicht ook klimaatvoordelen, zoals verkoeling en wateropvang.

Erwin Tuijtel, innovatiedirecteur bij Alklima, is zeer enthousiast over de nieuwe gevel."Wij zijn marktleider op het gebied van duurzame warmtepomptechnologie. Wij willen een groen karakter zijn voor Nederland en daarbij horen groene maatregelen in ons pand. Plus, we vinden zo’n groene gevel heel mooi staan!"

Duurzaamheid

Alklima focust al jaren op duurzaamheid. Dat komt naar voren in hun producten, zoals airconditioners, warmtepompen en ventilatiesystemen met gunstige energielabels. Maar ook de groene gevel bespaart energiekosten. De begroeiing houdt ‘s zomers de warmte buiten en ‘s winters de warmte binnen. Ook heeft het een positieve invloed op het buitenklimaat. In een hete stad hebben dak- en gevelbegroeiing een koelend effect. Daarnaast gaan daken en gevels langer mee als ze beschermd zijn door begroeiing.

Makkelijk proces

Tuijtel vertelt dat het aanleggen van de groene gevel een redelijk simpel proces was. "Er zijn verschillende designs met diverse patronen en plantensoorten. Wij hebben gekozen voor een vrij groene gevel met her en der wat kleur. De leverancier maakte vervolgens een ontwerpje met verschillende planten. Alles werd besteld, een aannemer maakte de wand, en de leverancier plaatste lege bakken. Wanneer de planten erin kunnen ligt aan het weer en de plantensoorten. Onze gevel was eind vorig jaar helemaal af en trekt al veel bewonderaars."

MIA\VAMIL

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) maken het extra interessant om duurzaam te investeren. Volgens Tuijtel waren de regelingen geen aanleiding om de groene gevel aan te schaffen, maar was het wel een groot pluspunt. "Wij willen gewoon een mooi pand met duurzaamheidsaspecten. Na de investering keken we pas wat de subsidiemogelijkheden waren. Het geld dat we besparen door de MIA en VAMIL kunnen we weer in andere duurzame investeringen steken, zoals zonnepanelen."

Meer weten?

MIA en VAMIL: lees meer over belastingvoordeel op duurzame investeringen

Vragen over MIA\VAMIL?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?