"Een melkveehouderij, meer dan alleen melk produceren"

Gepubliceerd op:
26 april 2021

Bij melkveehouderij De HeiWeiden staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Het familiebedrijf uit Gilze heeft al jaren zonnepanelen op de stal liggen. Ook heeft het bedrijf een warmtepomp geïnstalleerd om de melk te koelen en het huis te verwarmen. Nu is ook de stal aan de beurt. Dat kan door de Sbv-regeling, die weer open is voor aanvragen.

Om de stal te verduurzamen, maakt De HeiWeiden gebruik van de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv). Dankzij de innovatiemodule kan De HeiWeiden het nieuwe mestkraker systeem JOZ CiFa N-Kraker uitproberen. Robert Oomen, eigenaar van De HeiWeiden: "Het is een nieuw systeem, daarom loop je natuurlijk een bepaald risico als je erin investeert; je weet niet of het gaat werken. Met de Sbv-regeling kun je toch iets meer uitproberen en uitvinden wat je aan het systeem hebt."

Hoe werkt de N-Kraker

Het N-Kraker systeem kent volgens Oomen verschillende voordelen. "Dit systeem scheidt mest in een dikke en een dunne fractie. De mestkraker werkt met de dunne fractie. Als het door de kraker heen gaat, wordt de stikstof eruit gehaald. Normaal gesproken zit er 4,5 kilogram stikstof in de mest. Door de kraker wordt dit teruggebracht naar een 0,5 kilo."

Het systeem produceert spuiwater dat in de toekomst misschien kan worden gebruikt als duurzame kunstmest. Ook wordt er tijdens het kraken een grote hoeveelheid water geproduceerd, dat bijna volledig vrij is van stikstof. Daardoor wordt tijdens de opslag en bemesting een enorme hoeveelheid ammoniakemissie bespaard. Oomen: "En het water kun je ook weer gebruiken om de vloer van de stal schoon te sproeien."

Het is volgens Oomen als veehouder belangrijk om te blijven kijken naar de actualiteit in de landbouwwereld. "Ik probeer altijd innovatief te zijn en bij de voorlopers te horen. Het hebben van een melkveehouderij is meer dan alleen melk produceren." ILVO Vlaanderen, een Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek, gaat het effect van nieuwe systeem meten.

De aanvraag

Adviesbureau DLV hielp De HeiWeiden bij het aanvragen van de regeling. Oomen: "Wij hadden een idee en DLV hielp ons om dit te verwerken in een gepast voorstel."

Ook verduurzamen en stalsysteem innoveren?

Maak dan gebruik van de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen.

Bent u tevreden over deze pagina?