"Een ondernemende geest neem je overal mee naartoe"

Gepubliceerd op:
9 juni 2021

Linda Kruythoff, decaan op het Amadeus Lyceum, maakte kennis met het Ondernemende Minds-model en het bijbehorende testje. "Hiermee ontdekken jongeren welk beeld ze hebben bij ondernemen, wat hun drijfveren zijn en het geeft handvatten bij de ontwikkeling van hun ondernemende competenties"  

Young Works ontwikkelde het model en testje, vergelijkbaar met het Beta&Tech mentality model voor het techniekonderwijs. 
Het Ondernemende Minds model biedt inzicht in de beelden die jongeren hebben bij ondernemerschap, hun motivaties en drijfveren. Leerlingen worden op basis van een test ingedeeld in één van de 4 segmenten die het beste bij hen past: Eigenzinnige regelaars, Idealistische planners, Afwachtende zoekers of Actieve ontdekkers. 

Het model is interessant voor loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB), omdat het een ander perspectief van 'ondernemend zijn’ toevoegt en gericht is op zelfsturing. 
Kruythoff: "Het lijkt misschien alsof het gaat om het starten van een eigen onderneming, maar die ondernemende vaardigheden zoals nieuwsgierig zijn, uitreiken, je eigen doelen najagen, dat wordt in de maatschappij altijd van ons verwacht, ook als je voor iemand anders werkt."

Leren in de praktijk

Kruythoff is een fervent pleitbezorger van praktijkgericht, ook wel ondernemend leren: "Iedere jongere heeft z’n talenten, maar moet die nog ontdekken en dat doe je het allerbeste in de praktijk. Die ervaring toont leerlingen waar ze zich goed bij voelen of waar ze interesse voor hebben."
"Het model legt de nadruk op een ondernemende houding", stelt Kruythoff. "Dat is belangrijk, want de maatschappij vraagt dat je onderzoekend, nieuwsgierig bent en vragen kunt stellen. Zo ver zijn jongeren vaak nog helemaal niet. De praktijk helpt hen die houding te ontwikkelen en om te kunnen oefenen voor het echte werk." Als begeleider kun je met de 4 segmenten van het model beter inspringen op de verschillende drijfveren van de jongeren. Je kunt hen gerichter aanspreken en beter laten reflecteren op zichzelf. 

Een ondernemende houding

Het viel Linda op dat de 4 profielen van het model allemaal positief zijn geformuleerd. "Ieder profiel is oké en elke jongere is oké. Maar als je als leerling bepaalde doelen hebt voor de toekomst, wil je sommige eigenschappen meer ontwikkelen. Dat past ook goed bij LOB."
Het Amadeus Lyceum besteedt bij LOB nu ook aandacht aan die ondernemende houding en kijkt daarbij naar de 5 loopbaancompetenties. Kruythoff: "Zelfsturing is daar één van en dat sluit aan op de ondernemende kwaliteiten waar het model op is gericht."
Kruythoff denkt dat een dergelijk testje ook goed zou kunnen zijn voor docenten en mentoren in het onderwijs. "Om zich bewust te worden van hun eigen ondernemendheid, zodat ze jongeren daarin beter kunnen begeleiden."

Een ondernemende geest neem je overal mee naartoe

Kruythoff: "Je neemt je ondernemende geest overal mee naartoe, bij je baas, je opleiding of in een sportclub. Het verrijkt de doelen die je voor jezelf stelt en helpt je om ze ook te bereiken."

Werken aan ondernemende competenties

Vind jij het belangrijk om te werken aan de ondernemende houding en vaardigheden van leerlingen/studenten? Het Ondernemende Minds-model en de bijbehorende test van O2LAB, een programma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), bieden concrete handvatten om hier dieper op in te gaan. Bekijk het model en de test nu!

Vragen over O2LAB?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?