Een Seed Business Angel is meer dan een investeerder
Start-ups hebben baat bij een investering. Voor de ene start-up is het om sneller te groeien voor de ander om überhaupt te blijven bestaan. Zo'n investering kan bijvoorbeeld komen van een Seed Business Angel, een investeringsfonds dat samen met de overheid investeert in creatieve- en technostarters. Bloomit is zo’n fonds en focust zich op kansrijke technostarters in de mobiliteitssector. Misschien kent u wel de populaire fatbikes van PHATFOUR, de 3-wielers van Carver of de urban e-bikes van WATT.

We zitten om tafel met Niek van Exel, medeoprichter van Bloomit. Bloomit helpt start-ups die werken aan innovatieve mobiliteitsoplossingen. Zij doen dit met zowel kennis als kapitaal en willen zo een groeipartner zijn voor technologisch innovatieve start-ups.
De keuze voor juist dit fonds is niet toevallig: Bloomit heeft als Seed Business Angel een vliegende start. In 1 jaar tijd hebben de fondsbeheerders bijna hun hele budget kunnen uitzetten bij kansrijke technostarters in de mobiliteitssector.
Innovatieve, duurzame mobiliteitsoplossingen
Dat Bloomit zich richt op mobiliteitsoplossingen is voor Niek een logische stap. Hij start in 2005 met zijn compagnon Danie de Hiep het bakfietsbedrijf Babboe. Het bedrijf begint als een uit de hand gelopen hobby, maar inmiddels zijn de fietsen niet meer weg te denken uit ons straatbeeld.
Ondanks het succes, gaat het kriebelen. Niek: “Onze klanten konden veel autoritjes uitsparen dankzij onze bakfietsen. Je gaat dan toch dromen en denken over andere oplossingen om auto’s van de weg te krijgen. Zo groeide het idee om meer te worden dan een bakfietsbedrijf. We wilden een mobiliteitsbedrijf worden.”
Met dit idee in het achterhoofd verkopen de Babboe-oprichters in 2020 het prijswinnende bakfietsbedrijf, en richten ze met dit geld Bloomit op. “Ons doel is om mensen uit niet-schone voertuigen te krijgen en steden begaanbaarder te maken”, vertelt Niek. “Daarom werken we met mobiliteitsoplossingen die mensen leuker of beter vinden dan hun huidige (vervuilende) vervoersmiddel.”
“Ons doel is om mensen uit niet-schone voertuigen te krijgen en steden begaanbaarder te maken.”

Start-ups in vroegste fase helpen met kennis en kapitaal
Bloomit kan die duurzame mobiliteitsoplossingen mede financieren dankzij de Seed Business Angel-regeling. “Seed is zo mooi, omdat het echt in de vroegste fase zit”, zegt Niek. “Er zijn heel wat start-ups gestart dankzij deze regeling. Vaak hebben ze alleen nog een idee of prototype en dan is het moeilijk om geld op te halen. Juist daarom willen wij als professional instappen in de fase dat ze de support het hardst nodig hebben. Om bijvoorbeeld samen een businessplan op te zetten of een marketingstrategie te ontwikkelen. Het blijft natuurlijk een hoge risicofase, maar dankzij de regeling deel je dit risico nu.”
Het aanvragen van een regeling kost altijd tijd en inzet, maar volgens Niek is dat het waard. “Ja het is even extra werk. Je moet allerlei informatie bijhouden en diverse documenten invullen. Maar er zijn duidelijke protocollen en regels en we kregen goede begeleiding vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om daaraan te voldoen. Met als voordeel dat je meer kunt investeren.”
Onderdeel van de regeling is het delen van kennis. Ook daar krijg je Niek enthousiast mee. “Inmiddels heb ik heel wat in mijn bagage mogen stoppen. Het is erg leuk om dit te delen met anderen en ze te behoeden voor fouten die ik heb gemaakt. Het is naast investeren ook echt coachen.”
"Met de Seed Business Angel-regeling richt de overheid zich op het verbeteren van de financiering voor technostarters en creatieve starters. Investeringsfondsen kunnen dankzij de regeling meer investeren.”
Tips voor toekomstige Seed Business Angels
Aangezien Bloomit de juiste technostarters weet te selecteren, vroegen we Niek om een aantal tips en tricks.
- “Zorg dat je zelf ervaring hebt in het gebied waarin je in investeert. Als je het niet helemaal begrijpt, dan moet je het ook niet doen. Je kunt dan niet goed inschatten of het een succes wordt en je kunt de start-ups niet goed helpen.”
- “Stel jezelf daarnaast de vraag of de start-up echt een consumentenbehoefte vervult. Techneuten denken vaak niet genoeg na over de doelgroep en concurrenten.”
- “Kies tot slot een markt waar je in gelooft en waaraan je iets kunt toevoegen. Tegen start-ups met softwareoplossingen of deelplatformen zeg ik eerlijk dat ik er minder verstand van heb. Ik koppel ze - waar mogelijk - wel aan onze start-ups voor samenwerkingen, maar ik ga er niet in investeren.”
Seed Business Angel-regeling
Wilt u met andere investeerders een technische of creatieve start-up financieren? Vraag dan een lening aan voor het opzetten van een Seed Business Angelfonds. U kunt maximaal € 1 miljoen ontvangen om te investeren in een portefeuille van start-ups volgens uw eigen fondsplan.