"Een systeem voor 4000 klanten"

Gepubliceerd op:
9 maart 2021

Jielis Ende is financieel specialist bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hij is coördinator van het team Business Intelligence & Data. Dit team combineert met behulp van Oracle Business Intelligence alle informatie uit de financiële administratie. Het team gebruikt deze informatie voor de ondersteuning bij bedrijfsprocessen.

Denk aan contracten, facturen, inkoop, managementprocessen, budgetten, tijdschrijven en projecten. Al deze gegevens leveren enorm veel informatie op. Door het werk van Jielis en zijn collega’s kunnen managers en directie het verloop van de bedrijfsprocessen volgen en zien waar risico’s en kansen liggen.

Van tijdelijk uitzendkracht naar vast ambtenaar

Jielis is in Drenthe opgegroeid en werkt in Den Haag. Hij werkt sinds 1993 bij RVO en haar voorgangers in verschillende financiële functies. Hij heeft altijd zijn kansen op persoonlijke ontwikkeling gegrepen: "In 1993 kwam ik als uitzendkracht voor een paar weken. Nu ben ik er nog, met een onderbreking van 2 jaar. Ik begon als financieel medewerker bij FEZ (Financieel Economische Zaken) bij Senter. Ik kwam binnen met een mavo/meao diploma. In de avonduren heb ik mba (moderne bedrijfsadministratie) en vervolgens heao/be (hoger economisch en administratief onderwijs/bedrijfseconomie) afgerond. Daar ben ik nog steeds blij om."

Dashboards en analyses

"Het team dat ik aanstuur, bestaat uit specialisten die zorgen voor dashboards en analyses voor de financiële administratie van RVO. Managers en financieel medewerkers hoeven dat dus niet zelf bij elkaar te zoeken. Op deze dashboards kunnen ze rapportages over bijvoorbeeld tijdschrijven, de realisaties van projecten en budgetten in één keer inzien. Eigenlijk maken wij het voor managers, financieel medewerkers en inkopers makkelijk om te zien hoe het er financieel voor staat. We helpen ze bij het behalen van hun plannen en resultaten", vertelt Jielis.

"Voor mij is de combinatie van ICT en financiën een passie. Werken met cijfers zit in mijn bloed. Mijn vader had ook talent voor financiën en ik zie hetzelfde talent weer terug bij mijn kinderen. Bij RVO is er 'never a dull moment'. Het is een organisatie die altijd in beweging is. En ik hou van uitdagingen. Ik bedenk altijd hoe het beter kan. En als iets niet kan, hoe het me dan toch gaat lukken. Ik ben een onverbeterlijke verbeteraar. En dat kan ik heel goed kwijt in mijn werk."

Business intelligence systeem voor 4000 klanten

"Mijn grootste uitdaging was het opzetten van een business intelligence omgeving", vertelt Jielis. "Vanaf 2016 hebben we daar met een aantal collega’s aan gewerkt: mijn team, collega’s van andere afdelingen, managers, financieel medewerkers en ketenregisseurs. Een enorme uitdaging. Iedereen die iets met financiële gegevens doet, heeft er veel aan. Het geeft inzicht in hoe het met je project gaat, maar ook hoe de organisatie er voor staat. Ook kun je je eigen tijdschrijfgegevens nog eens bekijken. Een systeem voor 4000 klanten eigenlijk. Ik ben er trots op dat we dat voor elkaar hebben gekregen."

"Naast mijn eigen werk ben ik ook één van de 'digicoaches' van RVO. Ik coach met mijn kennis collega’s over allerlei programma’s en officeproducten. Bij RVO krijg je de ruimte om je kennis te delen. Ik geef trainingen en snuffelsessies, bijvoorbeeld in Oracle BI, JIRA, Excel en OneNote. Leuk om te doen en ik krijg enthousiaste reacties", zegt Jielis.

Corona en thuiswerken

Vanwege de coronamaatregelen werkt Jielis al een jaar thuis. "Corona heeft het werken natuurlijk wel veranderd. In het begin werkte ik in de huiskamer op de computer. Dat ging redelijk. Maar ik verhuisde al snel naar zolder, naar de kamer van mijn zoon. Toen de kinderen thuis onderwijs kregen, moest ik weer verkassen en heb van de logeerkamer op zolder mijn kantoor gemaakt. Nu zit ik boven op kantoor en ren ik op en neer van de zolder naar de begane grond voor een kopje koffie. Aan het eind van de dag doe ik de deur dicht en ben ik thuis."

"Elke avond wandel ik een uurtje. Het voordeel van corona vind ik dat thuiswerken ineens volkomen normaal is. Ik kan me thuis heel goed concentreren, eigenlijk ben ik productiever", geeft Jielis aan. "Om toch een teamgevoel te houden, beginnen we elke dag met een korte dagstart. Dat is een goed begin. Het kan over werk gaan, maar ook over voetbal of het weekend. Het gaat erom dat je even bij elkaar bent."

Wat kun jij doen bij RVO?

Lijkt het jou leuk om net als Jielis bij RVO te werken? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.

Vragen?

Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?