Eerlijke sieraden: van heilig moeten naar iets van de producenten zelf
Het Nederlandse bedrijf Simbolica laat al 20 jaar originele, zilveren sieraden maken met symboliek van oude culturen als de Maya, Azteken, en Maori. Dit gebeurt in Mexico en Guatemala door lokale producenten. Maar dan wel op een maatschappelijk verantwoorde manier. Eigenaar Aldine Burgman legt uit wat dat in het geval van Simbolica inhoudt.

Burgman kwam al voordat ze haar bedrijf startte in aanraking met sieraden en beeldjes met een symbolische betekenis. "Ik werkte voorheen in de telecomsector. Daarvoor reisde ik veel over de hele wereld en werd mijn aandacht getrokken naar deze beeldjes en sieraden. In 2003 heb ik de overstap gemaakt en ben mijn eigen bedrijf begonnen met het zelf ontwerpen en laten maken van dit soort sieraden."
Eerlijke prijs
Als eerste stap ging Burgman voor haar bedrijf op zoek naar lokale producenten uit de landen van de Maya's en de Azteken. "Van begin af aan wilde ik aan fair trade doen. En ik wilde ook met de oorspronkelijke bevolking gaan werken. Met dat idee ben ik naar Mexico en Guatemala gegaan, waar ik werkplaatsen heb bezocht. Maximaal 16 lokale werkplaatsen produceren nu voor Simbolica zilveren sieraden voor een eerlijke prijs."
Na 2 jaar stapte Burgman het proces in om fairtradecertificering te krijgen. "Dat wordt gedaan door de World Fair Trade Organization. Toen kwam ik er pas achter wat Fair Trade nu echt inhield. Ik moest heel nauwgezet aangeven hoe, waar, met wie, en met welke materialen de sieraden worden geproduceerd. Ook checkte ik alles op locatie dubbel, bij zowel de eigenaar als bij de werknemers. Het verhaal moet immers wel kloppen."
Wennen
Vooral in het begin was dat in Mexico en Guatemala wennen voor de eigenaren van de werkplaatsen, zegt Burgman. "Ik kom immers bij hen met de vraag of ze voor ons symbolische, zilveren sieraden willen maken. Tegelijkertijd kom ik met een hele trits aan eisen hoe en met welke materialen ze dat moeten produceren. Dat konden of wilden de meeste makers niet direct realiseren. Zij wilden vooral een order. Maar als die eerste order eenmaal was gegeven, werkten ze goed mee."
De lokale producenten zagen ook snel de voordelen in van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Burgman: "Onze makers krijgen een eerlijke prijs. Dat is ook mogelijk omdat er bij ons geen tussenhandel in de keten zit. Wij doen immers rechtstreeks zaken met de makers. En het mooie is dat maatschappelijk verantwoord ondernemen door deze producenten eerst werd gezien als een heilig moeten. Langzamerhand veranderde dit in iets wat van henzelf is geworden. Ze zien in dat dit dus werkt, zoals betere werkomstandigheden in de werkplaatsen voor hun werknemers en een goede prijs voor hun sieraden. In hun gemeenschap inspireren ze nu ook andere ondernemers om hetzelfde te gaan doen."

Producenten zien dat mvo werkt, zoals betere werkomstandigheden in de werkplaatsen voor hun werknemers en een goede prijs voor hun sieraden.
Scholenproject
Voor Burgman houdt het in Mexico en Guatemala niet op met zilveren sieraden laten produceren. Ze is ook een maatschappelijke tak gestart: Stichting Simbolica Projecten. "Die heb ik opgezet juist vanuit mijn gevoel dat ik hen zo veel opleg om fair trade te kunnen produceren. Ik wil hen ook helpen." Ze vertelt over een scholenproject, waardoor 700 kinderen in de dorpen van de werkplaatsen naar school kunnen gaan. "Het staat los van de sieradenactiviteiten, maar eigenlijk ook weer niet. Want diezelfde producenten hebben in dit project een belangrijke rol om de medebewoners mee te krijgen."
Burgman merkt dat haar afnemers naast het sociale, ook het duurzame aspect nu meer aandacht geven. Dat zijn bijvoorbeeld culturele cadeauwinkels, sieradenwinkels, museumwinkels en wereldwinkels. "Voorheen stond fair trade vooral voor eerlijk en sociaal handelen in producten. Nu zie je dat ook de milieukant van produceren in fair trade meer en meer wordt meegenomen."
7-stappenplan
Eén van de tips die Burgman collega-ondernemers wil meegeven bij internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO), is dat je lokale producenten stapje voor stapje moet meekrijgen. "Wij hebben een 7-stappenplan ontwikkeld, waarin natuurlijk de belangrijkste zaken als kinderarbeid en een eerlijk loon direct goed geregeld moeten worden. Door de overige zaken niet al te snel te willen eisen, bereik je uiteindelijk meer."
Ook aan de slag met IMVO?
Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met informatie en advies.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken