Eerste klimaatneutrale ei bewijst: verantwoord ondernemen loont!

Gepubliceerd op:
27 september 2022

Dat je als ondernemer succesvol kunt zijn én kunt bijdragen aan een betere wereld voor mens en dier, bewijst Ruud Zanders uit Oirlo. Hij richtte Kipster op, een duurzame kippenhouderij. Zander laat zien: duurzaam en (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO) is financieel realistisch en aantrekkelijk. Zijn bedrijf is actief in Noord-Europa en Amerika. Maar eigenlijk hoopt hij dat er in de toekomst helemaal geen productiedieren meer nodig zijn. En dat er dus ooit ook geen Kipster-eieren meer zijn.

Zanders groeide op bij een boerderij en nam later samen met zijn broer het grootschalige pluimveebedrijf van zijn ouders over. Uiteindelijk moesten ze daar het faillissement van aanvragen, vertelt hij. "Toen vroeg ik me af: is dat hele grootschalige wel de weg die we moeten gaan? Daar is eigenlijk het zaadje geplant, dat we het op een andere manier moeten doen."

Later werd nog een zaadje geplant, toen Zanders de Nederlandse pluimveehouderij liet zien aan Afrikaanse landbouwspecialisten. "Ik gaf toen aan dat het belangrijk is om goed voer maken, van hoogwaardige granen en mais. Toen keken ze me aan alsof ik gek geworden was. Goede granen en mais eet men immers liever zelf op.'"

Duurzaam en diervriendelijk

Zo werd het idee achter Kipster geboren; een pluimveehouderij waar kippen alleen gevoerd worden met overgebleven voedsel, dat mensen niet kunnen eten. Onze voedselvoorziening moet zo efficiënt mogelijk geregeld worden, vindt Zanders. Vruchtbare grond moeten we dus alleen nog gebruiken voor granen en groenten, niet voor vee of veevoer.

Kipster heeft het productieproces zo ingericht dat er zo weinig mogelijk CO2 vrijkomt. Het beetje CO2 dat ze uitstoten, compenseren ze. Het resultaat is een heel lage carbon footprint en een klimaatneutraal ei. Een 2e belangrijk principe van Kipster is diervriendelijkheid. "Onze dieren zijn levende, intelligente wezens, met emoties en gevoelens", vertelt Zanders, "Wij moeten daar zo goed mogelijk rekening mee houden en ons uiterste best doen om hen zo diervriendelijk mogelijk te behandelen."

IMVO opent deuren

Zanders onderneemt in Nederland en daarbuiten op een maatschappelijk verantwoorde manier. En dat is heel belangrijk voor ondernemers in deze tijd, weet RVO-expert Ivo Walsmit: "RVO voert voor ondernemers tal van regelingen uit waarmee je informatie, advies en financiële ondersteuning kunt krijgen bij ondernemen in het buitenland. Als je daarvoor in aanmerking wilt komen, moet je je wel houden aan internationale spelregels die daarvoor zijn."

"De OESO-richtlijnen zijn daarbij heel belangrijk. Dat zijn internationale afspraken die landen samen hebben gemaakt. Ze beschrijven wat we van bedrijven verwachten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in Nederland en daarbuiten. Daar staat bijvoorbeeld in dat je als ondernemer het milieu niet vervuilt en mensenrechten respecteert. Maar ook dat je, zoals Kipster, zo efficiënt mogelijk gebruikmaakt van natuurlijke hulpbronnen.”

“Mijn droom zou zijn dat wij de wereld op een verantwoorde manier kunnen voeden, zonder productiedieren. Onderzoeken laten zien dat dat nu eigenlijk nog niet kan, maar dat wil niet zeggen dat het in de toekomst niet zou kunnen."

Ruud Zanders
oprichter Kipster

Samen naar een nieuw systeem

"Op dit moment is onze voedselvoorziening erop gericht om zoveel mogelijk eten te maken, tegen een zo laag mogelijke prijs", legt Zanders uit. Met dat systeem putten we onze natuurlijke hulpbronnen uit.

En dat heeft grote gevolgen, aldus Walsmit: "Het is heel belangrijk dat we de natuur niet overvragen, want de natuur zorgt er ook voor dat we kunnen ondernemen, voedsel kunnen produceren en beschermd zijn . Tegen rampen, natuurrampen, overstromingen en hongersnoden, maar ook bijvoorbeeld de vogelgriep. Dat die balans nu verstoord is, zie je dagelijks in het nieuws."

Daarom moeten we toe naar een ander systeem, vindt Zanders: "Mijn droom zou zijn dat wij de wereld op een verantwoorde manier kunnen voeden, zonder productiedieren. Dus eigenlijk simpel gezegd, ook zonder Kipster of Kipster-eieren. Onderzoeken laten zien dat dat nu eigenlijk nog niet kan, maar dat wil niet zeggen dat het in de toekomst niet zou kunnen."

In kleine stappen naar een groen businessmodel

Walsmit vertelt dat hij de visie van Ruud Zanders deelt. Hij hoopt dat er meer van dit soort ondernemers zijn. "Een verandering is nodig naar een samenleving en economisch systeem dat de natuur waardeert in plaats van deze te beschouwen als een onuitputtelijke voorraad."

Systeemverandering is niet makkelijk, maar een bedrijf als Kipster laat zien dat het wel anders kan. Hij moedigt bedrijven aan: "Ook als jouw onderneming nog niet zoals Kipster kan opereren, begin dan bij kleine stappen naar een duurzamer businessmodel."

RVO helpt je op weg

RVO is er dus niet alleen voor de koplopers, zoals Kipster. "We zijn er ook voor de grote groep bedrijven die misschien wel wat willen doen aan (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar nog niet precies weten hoe. Wij kunnen helpen met het vinden van de mooiste kansen en bieden van de juiste ondersteuning," legt Walsmit uit.

Wil je meer informatie, inspiratie en advies over IMVO? Of weten hoe RVO jou kan helpen om internationaal duurzaam te ondernemen? Kijk dan op onze pagina Grensverleggend Duurzaam. Hier vind je onder andere de podcastserie ‘No Harm – Do Good’ en de link naar het IMVO-steunpunt, dat bedrijven ondersteunt bij het zetten van stappen in IMVO.

Lees meer

  • Wil jij tips van Kipster omtrent het toepassen van IMVO? Luister dan aflevering 5 van de podcastserie 'No Harm, Do Good', waarin Kipster centraal staat.
  • Lees hier meer over het IMVO steunpunt
  • Wil je meer weten over de duurzame koers van Kipster, kijk dan hier
Bent u tevreden over deze pagina?