Eerste stap van afvaloverschot naar een eigen energieproductie

Gepubliceerd op:
15 januari 2021

RVO-adviseur Tomas Olejniczak ging voor de Energie Transitie Faciliteit (ETF) naar de Westelijke Jordaanoever. Daar hielp hij de lokale overheid een eerste duurzame waste-to-energycentrale voor te bereiden. 

Energietekort en afvaloverschot

De Westelijke Jordaanoever produceert zelf geen energie en moet dit daarom importeren. Ook heeft de Westoever een groot afvalprobleem: de stortplaatsen die er zijn, zitten aan de rand van hun capaciteit. Er is weinig ruimte voor uitbreiding. 

De Palestijnse Autoriteit Energie en Natuurlijke Hulpbronnen (PENRA) zocht hiervoor hulp via het programma Energie Transitie Faciliteit (ETF) van RVO. Tomas Olejniczak verbond verschillende organisaties met elkaar voor dit energie- en afvalprobleem, waaronder lokale gemeenten, internationale NGO's en Nederlandse consultants. 

Waste-to-energy

Er is in Nederland veel kennis en ervaring op het gebied van waste-to-energy (W2E), het proces waarbij afval wordt omgezet in energie. Tomas zorgde ervoor dat PENRA de juiste informatie kreeg van gespecialiseerde Nederlandse partijen. Hiermee besloot PENRA om een eerste pilot te starten met directe verbranding van niet-recyclebaar afval. Dit was een belangrijke stap naar een eigen duurzame energieproductie in het gebied.

"Directe verbranding is een technologie met aandachtspunten," vertelt Tomas. "Als je het verkeerd doet, is de centrale niet schoon. Of de centrale brandt na een paar jaar niet goed meer, omdat de afvalstromen niet goed gemanaged worden." Daarom heeft hij PENRA niet zomaar in het diepe gegooid.

Stappenplan

Uit een voorbereidende haalbaarheidsstudie bleek dat W2E voor de Westelijke Jordaanoever interessant en haalbaar kon zijn. Voor een goede start zorgde Tomas er vervolgens voor dat het personeel het probleem helder voor ogen had. "We hebben verschillende scenario's opgesteld, en uitgebreid geanalyseerd welke risico's er zijn en met welke factoren rekening gehouden moet worden." Door deze informatie heeft PENRA nu een goed beeld van de stappen die ze moet nemen om een eerste verbrandingscentrale op te zetten.

Volgens Tomas kan dit binnen 5 jaar. "De volgende fase is het opstellen van een conceptueel ontwerp, waarin de tender wordt voorbereid." Daarin staat onder andere hoe groot de centrale moet worden, aan welke regels die moet voldoen en welke uitstoot acceptabel is. Er is veel aandacht voor de voorfase, waarin huishoudelijk afval zoveel mogelijk gescheiden en gecomposteerd wordt. "Vanuit ons programma is dat een belangrijk doel: de energieproductie zo duurzaam mogelijk maken."

Energie Transitie Faciliteit

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde met de Energie Transitie Faciliteit landen en gebieden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (de MENA-regio) helpen bij hun overgang naar duurzame energie.

ETF is nu gesloten, maar de Climate and Energy Response Facility (CERF) biedt ook steun aan partnerlanden die de energie transitie en klimaatmitigatieacties willen versnellen.

Vragen over energie programma's?

Neem contact met ons op

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?