“Einddoel is dat alle opleidingen van de Hogeschool Rotterdam een octrooiworkshop aanbieden”

Gepubliceerd op:
7 oktober 2022

Studenten van de Hogeschool Rotterdam kunnen bij de Startup Academy een workshop over octrooien volgen. De academy is de plek voor studenten van de hogeschool die ondernemer zijn of willen worden. Maar eigenlijk moeten álle opleidingen van Hogeschool Rotterdam octrooi-onderwijs aanbieden, vindt Ans Boersma, manager van de Startup Academy.

Ans Boersma Startup Academy

De Startup Academy is een dienst van de Hogeschool Rotterdam. De academy biedt studenten ondernemerscoaching en organiseert netwerkbijeenkomsten. Studenten kunnen er ook terecht om hun kennis op het gebied van intellectueel eigendom bij te spijkeren. 

Octrooi op toffe ideeën

"Er zijn studenten die echt heel toffe ideeën hebben, maar die geen idee hebben dat ze daar een octrooi op moeten aanvragen. Studenten van de Hogeschool Rotterdam, van welke opleiding dan ook, krijgen namelijk geen les over intellectueel eigendom. Vanuit de Startup Academy bieden wij die wél aan", vertelt Boersma. 

Samenwerken met onafhankelijke partij

Boersma vindt het belangrijk dat de Startup Academy daarbij structureel samenwerkt met een onafhankelijke partij, zoals Octrooicentrum Nederland. "Het einddoel is dat alle opleidingen van de hogeschool de workshop van Octrooicentrum Nederland gaan aanbieden." Tot het zover is, kunnen de start-ups van de hogeschool bij de Startup Academy terecht voor octrooi-onderwijs. 

Aangepaste geodriehoek

Inez en Aytron hebben zo’n start-upbedrijf opgezet. Ze ontwikkelden een geodriehoek die zo is aangepast dat mensen met een spierziekte of handicap hemm kunnen gebruiken. "We waren daar zo trots op, dat we het overal gingen laten zien. Maar tijdens de octrooiworkshop kwamen we erachter dat dat niet de bedoeling was: als je octrooi wilt aanvragen, mag je product niet openbaar gemaakt zijn.” Ze zijn nu dan ook een stuk voorzichtiger. 

Gevaren en mogelijkheden

De kennis over intellectueel eigendom die Inez en Aytron hebben opgedaan, kunnen ze goed inzetten in hun start-up. "Wij komen van een technische opleiding en wisten eigenlijk helemaal niets over intellectueel eigendom. We zijn ons heel bewust geworden van de gevaren, maar ook van de mogelijkheden voor onze start-up. En we hebben zin en vertrouwen in de toekomst."

Bekijk de video.

Meer weten?

Benieuwd wat Octrooicentrum Nederland voor uw onderwijs kan betekenen? Lees meer over onze dienstverlening voor het onderwijs

Bent u tevreden over deze pagina?