"Energie besparen door je douchewarmtewisselaar te installeren zonder breekwerk"

Gepubliceerd op:
29 december 2022

Met de uit de pan reizende gasprijzen zijn woningcorporaties en consumenten nog meer bezig met energie besparen. Bij het verwarmen van douchewater valt nog veel te winnen, zag Bart Bergmans, algemeen directeur van Sanura."Onze Flatmate kan in 20 minuten op elke douche geïnstalleerd worden."

Veel ondernemers zijn bezig met het ontwikkelen van producten die helpen bij de energietransitie (de overgang van fossiele brandstof naar duurzaam opgewekte energie). Maar het proces van prototype naar marktklaar product kan hoge kosten en daarmee risico met zich meebrengen. De financiële ondersteuning van de subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) vermindert de kosten aanzienlijk.

Douchewater 'de grote knaller'

"Ik was aan het uitzoeken waar in de waterketen het meeste energie wordt verbruikt. Dat blijkt met name bij de consument thuis te zijn, meer specifiek tijdens het verwarmen van water. Dat is echt de grote knaller", vertelt Bergmans. Bij het zoeken naar een oplossing, kwam hij uit bij een douchewarmtewisselaar. Een douchewarmtewisselaar is niets nieuws, maar vraagt breekwerk om te installeren: “Het installeren van een traditionele warmtewisselaar geeft overlast door de verbouwing, maar het wordt daar ook heel duur van.” Daarom bedachten ze bij Sanura de Flatmate.

Installeren zonder breekwerk

Net als een traditionele warmtewisselaar wordt bij de Flatmate de warmte van het douchewater gebruikt om het koude kraanwater op te warmen. Daardoor is er per liter douchewater minder heet water nodig om het water tot de gewenste douchetemperatuur op te warmen. In plaats van de badkamer te moeten openbreken, kan de Flatmate zonder verbouwing in de douche geïnstalleerd worden. "De Flatmate kan in ongeveer 20 minuten op vrijwel elke douche met een opbouwdouchekraan geïnstalleerd worden", zegt Bergmans.

Subsidieregeling

Met behulp van de DEI+-regeling van RVO werd de Flatmate in 97 woningen van woningcorporatie De Alliantie geïnstalleerd. De overige 3 Flatmates zijn gebruikt voor rendementstesten, waaronder in The Green Village. "De regeling hielp iedereen om het ontwikkelrisico te verlagen," vertelt Bergmans. Door de regeling kon Sanura feedback van bewoners en rendementstesten verzamelen die hielpen het product van prototype naar marktklaar product te brengen.  

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?