"Energielabel C voor kantoren is goed te doen"

Gepubliceerd op:
14 november 2022

Een energielabel C of beter is vanaf 1 januari 2023 verplicht voor kantoorgebouwen. Dit is al snel. Toch raden energieadviseurs gebouweigenaren aan nu een analyse te laten maken voor hun kantoren, en een energielabel aan te vragen. De meeste kantoren zijn al energielabel C waardig of  relatief makkelijk naar energielabel C te renoveren. Later kunnen ze verder worden verduurzaamd.

Kantoorgebouwen zonder energielabel

Een deel van de kantoorgebouwen heeft nog helemaal geen energielabel. Adviseur duurzaam vastgoedbeheer en bestuurslid van FedEC, Hugo Breuers verwacht niet dat de sluiting van kantoorgebouwen meteen op 1 januari begint. “Je zult misschien eerst een brief krijgen. Maar officieel is het gewoon zo dat deze gebouwen vanaf 1 januari niet meer gebruikt mogen worden. En vanwege de gascrisis heb je wel grote kans dat overheden gaan handhaven.”

Onbekendheid

Van de 60 miljoen m2 kantoorruimte in Nederland heeft inmiddels 50% van de kantoren energielabel C. Dat blijkt uit de laatste cijfers van 1 oktober 2022 van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daaruit blijkt ook dat 11% label D of lager heeft en 39% nog niet geregistreerd is.

In deze laatste categorie zitten ook kantoren die wel voldoen aan de eis minimaal label C. Alleen hebben zij dat om verschillende redenen nog niet geregistreerd. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw zijn er namelijk nog steeds kantooreigenaren die onbekend zijn met de nieuwe regelgeving. Laat nog vóór 1 januari 2023 een analyse maken, dan heeft u in ieder geval de eerste stap gezet.

Snel terugverdiend

Breuers: “Natuurlijk heeft niet iedereen meteen het geld beschikbaar. Maar verhogen naar energielabel C is goed te doen en je verdient het snel terug. Begin eerst met de isolatie van dak, gevel en beglazing. Dan kom je al een heel eind.”

Ook door te veranderen van verlichting, zoals naar LED, kunt u op een makkelijke manier snelle stappen zetten. Breuers: “Pak daarna je ventilatie aan en maak die als het mogelijk is CO2-neutraal. Daarna komen dan nog zonnepanelen.”

Nog geen energielabel? Nodig een energieadviseur uit

Karen Sanderse, senior adviseur Duurzaam Bouwen bij RVO beaamt dit en adviseert kantooreigenaren: “Wacht niet maar ga alvast wel aan de slag. Laat eerst een energieadviseur langskomen om te weten of je gebouw al aan label C voldoet. En laat dit label alvast registreren. Kleine maatregelen verdienen zich snel terug en zijn in korte tijd te realiseren. Ga voor grotere maatregelen alvast aan de slag met een plan van aanpak en vraag offertes aan. Stil zitten wordt in ieder geval niet beloond. Niet door de hoge gasprijzen, en niet door handhaving en financiers.”

Vragen over het Energielabel?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?