“We zijn nu energieneutraal in een pand van 400 jaar oud”

Gepubliceerd op:
24 december 2020
Laatst gecontroleerd op:
1 november 2022

Ahead Adviseurs begon in 2019 aan de verbouwing van haar nieuwe kantoor in het oude dorpscentrum van Kollum. Al snel bleek dat het pand uit een veel eerder bouwjaar kwam dan gedacht. Daarmee werd hun bouwdoel – een volledig energieneutraal kantoor – een stuk uitdagender, maar mede dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) toch haalbaar.

Gebouw Ahead Praktijkverhaal EIa

"We hebben behoorlijk wat meegemaakt," vertelt Douwe Venema. "Toen we hier begonnen was het echt een bouwval." Al voor de bouw was duidelijk dat het pand in Kollum een rijksmonument was. Toch kwamen tijdens de bouw onverwachts opmerkelijk oude bouwelementen tevoorschijn.

Bouw werd stilgelegd

Er kwam een bouwhistoricus aan te pas, en al gauw bleek dat Ahead Adviseurs in een van de oudste panden van Kollum was beland. Onder de 19de-eeuwse façade bleek een pand uit de 16de eeuw verscholen te zitten. Dat was in eerste instantie heel frustrerend – op last van de gemeente werd de bouw stilgelegd – maar ook interessant, zegt Venema. "Je ontdekt dan dat er hier van alles is gebeurd. Vermoedelijk was het gebouw vroeger een woonhuis, met daarboven een pakhuis."

Bijdetijds monument

Voorafgaand aan de verbouwing hadden de belastingadviseurs al de ambitie om in een volledig energieneutraal pand te werken. "Aardgas gaat er op termijn uit, dus wij wilden het meteen goed doen." Zo zijn zoveel mogelijk kozijnen behouden of op ambachtelijke wijze vervangen en is er isolerend glas in gezet. Mede dankzij het financiële voordeel van de EIA zijn geïsoleerde vloeren, lage temperatuur vloerverwarming en een luchtwarmtepomp geïnstalleerd en is het pand duurzaam en gasvrij geworden.

Tegelijkertijd waren er belangrijke historische elementen die bewaard moesten blijven. Zo zijn de zijgevels, met bijbehorende ankers, behouden. "We hebben de oude balken ook weer zichtbaar gemaakt. Dat zijn eigenlijk gewoon boomstammen – aan de ene kant zijn ze veel breder dan aan de andere", legt Venema uit. "In principe zijn we nu energieneutraal in een pand van 400 jaar oud."

Energie-investeringsaftrek

De EIA ondersteunt ondernemers die willen investeren in duurzame energie, CO2-reductie en energiezuinige techniek. Onder andere dankzij de EIA kon Ahead Adviseurs haar monumentale kantoor volledig energieneutraal maken.

Meer weten?

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?