"Er is een breed draagvlak voor hergebruik van materialen"

Gepubliceerd op:
21 december 2020

Circulariteit in de bouwsector komt langzaam maar zeker op. Dat komt mede door het stijgende aantal pilotprojecten. Om deze lijn voort te zetten, is echter een structurelere aanpak nodig. Woningcorporaties kunnen daar een aanjagende rol in vervullen.

Een en ander blijkt uit het rapport ‘Woningcorporaties als opdrachtgever voor circulaire renovatie en nieuwbouw’. Dit is in opdracht van RVO namens het Transitieteam Circulaire Bouweconomie is opgesteld.

Impact op bedrijfsvoering

Paul Terwisscha is lid van het Transitieteam en tevens kersverse directeur-bestuurder van woningcorporatie Volksbelang. Hij legt uit wat nodig is om die aanjagende rol goed in te vullen. "Het is nog rijp en groen wat er qua circulariteit gebeurt bij woningcorporaties. Maar men is er wel steeds vaker mee bezig. Het is ook een relatief jong onderwerp. Dat vraagt om meer bewustwording en methodieken. En vergeet ook niet dat circulariteit de volle uitwerking heeft op de bedrijfsvoering."

Gebruikte ramen

Terwisscha is jarenlang directeur geweest van Woonbedrijf. Bij deze woningcorporatie is de afgelopen jaren veel in gang gezet op het gebied van circulariteit. "Wij hebben bij renovaties in de wijk Tivoli in Eindhoven dakramen ingezet, die gemaakt zijn van gebruikte materialen. Deze zijn door producent Velux uit slooppanden in Rotterdam 'geoogst' en hergebruikt in dakramen voor ons."

Meetbare circulariteit

Een van de conclusies in het rapport is dat veel partijen niet weten waar ze precies moeten beginnen. Voor het meten van de circulariteit moet een uitgewerkte definitie komen met eenduidige meetlatten en prestatie-indicatoren. "Zolang dat motortje er niet is, blijven we in de verkenningsfase. Het doel is dat we in 2023 deze zaken duidelijk hebben."

Jongeren

Dit eerste doel is haalbaar volgens Terwisscha, zeker omdat daaraan door alle partijen hard wordt gewerkt. Tegelijkertijd krijgen ook de werknemers van de toekomst steeds meer onderwijs in circulariteit. "Als ik met jongeren praat, is circulariteit voor hen al veel meer een issue dan voorheen. Er is een breed draagvlak onder hen voor hergebruik van materialen."

Meer weten?

Vragen over circulair bouwen?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?