"Er liggen internationaal nieuwe kansen te wachten"

Gepubliceerd op:
12 januari 2023

Modeontwerper Raoul Martin vond internationale zakenpartners via het Enterprise Europe Network (EEN). Het bracht hem van Moskou tot Milaan. Volgend jaar wil Raoul zijn collecties op de markt brengen in Azië. "Het begon allemaal met RVO."

EU Fashion Match

Raoul ontwerpt exclusieve damesmode voor zelfbewuste, succesvolle vrouwen wereldwijd. Via het EEN-evenement ‘EU Fashion Match’ legde hij waardevolle contacten. “Tijdens Fashion Match leerde ik coach Stefanie Bertram en mijn Italiaanse contactpersoon Ariana kennen. Stefanie werkt als zelfstandig coach en coacht ondernemers met internationale ambities. Ze wees me op de SIB Coaching subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De subsidie Support International Business (SIB) helpt ondernemers uit het mkb die een product of dienst willen exporteren. Haar coaching heeft me geholpen om mijn merk en exportplannen beter te organiseren. Via Stefanie en Ariana kwam ik ook in contact met partijen in Moskou en Italië.”

Van Moskou tot Milaan

Niets stond een succesvolle introductie van zijn collectie in Moskou in de weg, totdat de oorlog in Oekraïne uitbrak. “Dat had niemand voorzien. In Den Haag was een fotoshoot geweest met een topmodel, de berekeningen waren gemaakt en de collectie was gepresenteerd. Op 14 februari 2022 startte de verkoop in Moskou. Toen kwam de oorlog en al snel gingen de grenzen dicht. Een enorme klap.” In dezelfde tijd bracht Ariana hem in contact met Eligo, een Italiaanse kledingwinkel met internationale showrooms. Raoul hoopt in de toekomst zijn collecties te presenteren in Milaan.   

Kansen in Azië

De modeontwerper begint eerst opnieuw in Frankrijk. In Toulouse opende hij een nieuwe winkel ter voorbereiding op verkoop in Azië. “Via een collega van Stefanie bij RVO, kwam ik in aanraking met een business-schoolprogramma in Norwich, Engeland. In dat programma beoordelen Chinese studenten van over de wereld de slagingskans van je bedrijf in China. Zo ontmoette ik iemand die mijn collectie graag naar China wil halen. Via het EU Fashion Match-platform van EEN kun je dus waardevolle contacten opdoen die de deur naar het buitenland openen.”

Ontmoet internationale zakenpartners via EEN

Bent u een mkb-ondernemer die net als Raoul Martin internationaal wil ondernemen? Ontmoet zakenpartners die u verder brengen via het Enterprise Europe Network (EEN).

Bent u tevreden over deze pagina?