Etikettenbedrijf verkent nieuwe afzetmarkten via het EU-Handelsprogramma

Gepubliceerd op:
26 december 2022
Laatst gecontroleerd op:
26 januari 2023

"Je kunt het zo gek niet bedenken, maar vrijwel elk bedrijf heeft etiketten nodig", vertelt Marthijn Kieneker, CEO van Zolemba. Dit Nederlandse bedrijf verwerkt dagelijks honderden orders uit binnen én buitenland. Zo ook uit het Verenigd Koninkrijk (VK). Die markt vraagt sinds Brexit om een heel eigen handelsaanpak. Om minder afhankelijk te zijn van het VK en inzicht te krijgen in nieuwe exportkansen, meldde Zolemba zich aan voor het EU-Handelsprogramma.

Zolemba

Vanuit een innovatieve drukkerij in Haaksbergen produceert en exporteert Zolemba al tientallen jaren etiketten. Deze worden gebruikt om producten te promoten, magazijnen te ordenen en pakketten te versturen. Het bedrijf levert etiketten in alle soorten en maten. Onder andere aan horeca, farmacie en webshops. Via e-commerceportals bedient het Zolemba-team wel 85.000 klanten. Bestellingen variëren van kleine doosjes tot enorme pallets vol.

Tegenslagen bieden nieuwe kansen

"Wij streven ernaar om klanten die vóór 9 uur bestellen, de volgende dag te verblijden met de levering", vertelt Kieneker. Door de invoering van nieuwe douane-eisen was het lastig om die snelheid ook te garanderen aan Britse klanten. Zendingen raakten zoek, werden teruggestuurd of bleven steken bij de douane. Kieneker legt uit hoe het bedrijf daarop insprong: "We hebben een apart bedrijf geopend in Groot-Brittannië om daar voorraden op te slaan. Daardoor kunnen we onze hardlopende producten bij bestelling nog steeds de volgende dag bezorgen. We onderzoeken nu ook hoe we deze aanpak op andere strategische locaties in Europa kunnen uitrollen."

Nieuwe marktontwikkelingen

Zolemba is voortdurend op zoek naar nieuwe kennis en expertise. Het bedrijf doet mee aan verschillende handelsprogramma's, waaronder ook het EU-Handelsprogramma van RVO. Kieneker verwacht dat hun deelname mooie kansen oplevert. Zo mogen deelnemers op kosten van het programma op internationale beurzen staan en mee op handelsmissies.

Zolemba CEO Marthijn Kieneker (rechts): "Vrijwel elk bedrijf heeft etiketten nodig". 

Kieneker weet uit ervaring wat deelname aan een handelsprogramma kan opleveren: "In 2019 hebben we het Oranje Handelsmissiefonds in de wacht gesleept. Het winnen van deze prijs leverde ons ingangen op naar nieuwe markten."

Zolemba mocht via het fonds op missie gaan naar een land dat zij zelf kansrijk vonden. Kieneker licht toe waarom ze voor Frankrijk kozen: “We hadden in Frankrijk al een online business, maar zijn daar toen ook gestart met een fysieke locatie. We hopen dat deelname aan handelsmissies van het EU-Handelsprogramma ook zulke ingangen biedt!”

EU-Handelsprogramma sluit aan op behoefte

Kieneker vertelt dat Zolemba altijd in relevante netwerken aanwezig is. Zowel op internationaal als landelijk én provinciaal niveau. "Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland, attendeerde ons op het EU-Handelsprogramma. Dat biedt ons opnieuw de mogelijkheid om op handelsmissie te gaan en eventueel op internationale beurzen te staan. Daarmee sluit het programma dan ook precies aan op onze behoefte."

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt bedrijven die geraakt zijn door Brexit. Zij krijgen tot eind 2023 de kans om op kosten van het programma – zonder verplichtingen – nieuwe en bestaande afzetmarkten te ontwikkelen. Zo kunnen deelnemers op internationale vakbeurzen staan of meegaan op handelsmissies. Daarnaast kunnen zij netwerken en kennis delen in een besloten community. Het aanbod van trainingen en opleidingen biedt hen de mogelijkheid om hun exportkennis te vergroten. Het EU-Handelsprogramma wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Zolemba heeft via het EU-Handelsprogramma inmiddels meegedaan aan een exportevenement. Daarnaast zijn er volgens Kieneker plannen om ook deel te nemen aan netwerkbijeenkomsten en gratis trainingen. Bijvoorbeeld over exportvoorwaarden of interculturele vaardigheden: "We krijgen zo meer inzicht in de culturele spelregels, en dat is nodig om prettig handel te drijven. Wij doen bijvoorbeeld alles online, maar misschien zitten sommige landen daar helemaal niet op te wachten. Juist door aan dit soort programma's deel  te nemen, blijven we goed op de hoogte van internationale kansen.” 

Verleg ook uw grenzen met het EU-Handelsprogramma

Raakt Brexit ook uw bedrijf? Bekijk dan hoe u zonder extra kosten uw grenzen kunt verleggen met het EU-Handelsprogramma. Check op www.rvo.nl/eu-handelsprogramma hoe u in aanmerking komt.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?