Fish Tales, duurzaam vissen overal ter wereld

Gepubliceerd op:
8 oktober 2021

Harm Jan van Dijk en Bart van Olphen zijn in de hele wereld actief met het duurzame bedrijf Fish Tales. 

Harm Jan en Bart richtten samen Fish Tales op. Een bedrijf dat overal in de wereld zakendoet met lokale visserijen en duurzaam gevangen vis verkoopt. Harm Jan vertelt hoe het is gelukt om op zoveel plekken in de wereld zaken te doen. Zakendoen op een manier die goed is voor de wereld én goed voor het bedrijf. Want duurzaamheid is waar het hele merk Fish Tales op is gebouwd.

Wereldwijde handel

Handel op zoveel plekken in de wereld vereist veel kennis. Want hoe kom je anders bij een duurzame lokale tonijnvisserij in Indonesië of bij een MSC gecertificeerde zalmvisserij in Alaska? Het antwoord is: netwerken.

Hoewel Harm Jan netwerken een groot woord vindt, geeft hij wel aan dat 'zijn relaties op pijl houden' een belangrijk onderdeel van zijn werk is: "Om erachter te komen hoe de markt werkt heb je kennis nodig. Die moet je ergens vandaan halen en dat begint al heel klein. In een ondernemersclub, je vriendenkring of tijdens recepties. Gewoon vertellen waar je mee bezig bent, en via bekende relaties aan nieuwe relaties komen." Dat is ook de manier waarop hij recepties bezoekt. Hij weet van tevoren precies wie hij waarover wil spreken.

Gecertificeerde vis

Ook MSC is een belangrijk contact van Fish Tales. MSC is een internationale non-profitorganisatie, opgericht om overbevissing in de wereld aan te pakken. MSC beheert een standaard waartegen visserijen worden beoordeeld op duurzaamheid. Bart van Olphen is zelfs ambassadeur voor MSC. Via MSC komt Fish Tales in contact met veel visserijen in het buitenland. Ook lokale overheden zijn hierbij een belangrijke bron van informatie. Maar net zo relevant is het netwerk van Bart. Want Bart leeft, vist en kookt al 20 jaar met vissers van over de hele wereld en heeft daardoor heel veel kennis en relaties.

Kleine gemeenschappen en familiebedrijven

Fish Tales werkt wereldwijd samen met lokale visserijen, waar het vissersberoep vaak al honderden jaren overgaat van vader op zoon. "Eigenlijk," zegt Harm Jan, "willen ze hetzelfde als wij. Gewoon goed met de wereld omgaan en zorgen voor toekomstbestendig werk, zodat hun kinderen er ook hun brood mee kunnen verdienen. Er is in veel landen een grote trek vanuit de kust en het platteland naar de grote steden, waar het leven vaak nog lastiger is. Om dit te voorkomen moet er wel werk zijn. De visserijen voorzien hierin. Het zijn veelal kleine gemeenschappen en familiebedrijven die belangrijk zijn. Ze vissen vaak al eeuwenlang op ongeveer dezelfde manier zonder de natuur te bedreigen."

Winnaar Oranje Handelsmissiefonds

Fish Tales was in 2017 een van de 10 winnaars van het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF).

Hulp nodig bij internationaal zakendoen?

088 042 42 42

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?