"Met goede planning kan een flatgebouw in één dag van het gas"

Gepubliceerd op:
21 juni 2022

Een consortium van Feenstra Verwarming, Gafco, Kemkens, Servex en Sparkling Projects ontwikkelde met subsidie een kant-en-klare collectieve warmtepomp. "Daarmee kunnen lastiger te verduurzamen woonblokken toch verduurzaamd worden. In één dag en met beperkte aanpassingen in de woning", vertelt directeur Wil van den Kerkhof van Servex.

Praktijkverhaal warmtepompfabriek

De warmtepompen worden gemaakt in de Warmtepompfabriek van Servex in Panningen. Van den Kerkhof legt uit wat er uniek is aan de techniek: "De warmtepomp kan bij een buitentemperatuur tot -20 cv-water maken tot 80 graden Celsius, en werkt met een natuurlijk koudemiddel."

Goedkoopste en makkelijkste

De collectieve warmtepomp is vooral een uitkomst voor flats die gebouwd zijn in de jaren '50 of '60 en nog enkele decennia mee moeten. Een ingrijpende renovatie is in dit geval niet meer rendabel. Om toch nog zeker 25 jaar zonder gas vooruit te kunnen, is de collectieve warmtepomp voor deze flats de goedkoopste en makkelijkste investering. In Nederland staan heel veel gebouwen die ook geschikt zijn voor de collectieve warmtepomp.

Nieuwe productielocatie

In Panningen maakt Servex ongeveer één collectieve warmtepomp per dag, vertelt Van den Kerkhof: "Dat zijn gemiddeld 200 units per jaar. Hiermee kunnen we de marktvraag trouwens nog steeds niet bijbenen. De warmtepompen zijn ongeveer zo groot als een zeecontainer en worden in de fabriek zo ver mogelijk in elkaar gezet. Daardoor is het met goede planning mogelijk om een flatgebouw in één dag van het gas te krijgen."

Weinig overlast

Servex werkt ook samen met woningcorporatie Wonen Limburg om de nieuwe techniek in te passen in bestaande woningbouw. In september 2020 is het eerste wooncomplex van Wonen Limburg van het gas af gegaan.

Bewoners ervaren weinig overlast van de plaatsing en het functioneren van de warmtepomp. De pomp maakt bijna geen geluid. Bovendien zijn er bij het installeren geen grote ingrepen in de woningen zelf nodig. En vaak kan van bestaande leidingen gebruik worden gemaakt. Bewoners moeten meestal alleen een gasfornuis vervangen door een inductiekookplaat.

Subsidieregeling

Het project kreeg subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uit de regeling DEI+ Energie Innovatie 2019. Het traject is nog volop in gang, zegt Van den Kerkhof: "En dat bevalt tot dusver goed. Het is een hele prettige samenwerking met RVO." Op het moment van schrijven loopt er ook een  project met subsidie uit de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) Gebouwde Omgeving 2020. "Ook dit project verloopt heel soepel", aldus Van den Kerkhof.

Vragen over DEI+?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?