Frisse lucht: een fotoreportage over schoon koken in Cambodja

Gepubliceerd op:
17 februari 2022

Bijna 80% van de 3 miljoen huishoudens op het Cambodjaanse platteland kookt traditioneel op houtvuur. En ieder jaar sterven zo'n 14.000 Cambodjanen aan de gevolgen van luchtvervuiling door rookontwikkeling. Het zijn meestal de vrouwen die koken. Daardoor lopen vrouwen – en kinderen die bij het koken aanwezig zijn – meer risico op rookgerelateerde ziekten.

Daarnaast is houtvuur slecht voor het milieu. Er komt CO2 vrij bij de verbranding van hout. En het verzamelen van hout draagt bij aan ontbossing, omdat er vaak geen nieuwe bomen worden aangeplant. De non-profitorganisatie SNV Netherlands Development Organisation (SNV) wil huishoudens in Cambodja helpen overstappen op schone manieren van koken. Daarom promoot SNV schone alternatieven voor koken op hout, als onderdeel van het Energising Development programma (EnDev).

Verandering aanmoedigen

Kennis vormt de basis voor verandering. Om die kennis over te brengen, organiseerde het SNV-projectteam dorpsbijeenkomsten. Daar vertelden medewerkers de dorpelingen over de gevaren van koken op houtvuur en de gezondheidsrisico's. Ook vertelden ze hoe inefficiënt koken op hout is. En dat je tijd bespaart als je een kooktoestel gebruikt waarmee je schoon kookt, want je hoeft geen hout te verzamelen. Daarna werd er open gediscussieerd en gepraat over mogelijke oplossingen.

Medewerkers praatten ook met kleinere groepen mensen, bijvoorbeeld families. Ze wilden er zo voor zorgen dat iedereen begrijpt hoe belangrijk schone manieren van koken zijn, en hoe groot het voordeel daarvan is voor iedereen. Door het werken met kleine groepen konden medewerkers meer persoonlijke aandacht geven en kreeg iedereen antwoord op hun vragen.

Iedereen kan meedoen

Het team zorgde ervoor dat iedereen kon meedoen, ook huishoudens met een laag inkomen en andere kwetsbare groepen. Tenslotte heeft iedereen baat bij schoon koken.

Toegang tot schone kookmethodes

Cambodjanen kunnen nu in hun eigen buurt schone kooktoestellen kopen. En dankzij het project en de visuele hulpmiddelen is duidelijk welke kooktoestellen er zijn, wat ze kosten en welke voordelen ze hebben.

Lokale winkeliers laten klanten ook zien hoe je deze schone kookmethodes gebruikt. Zo weten de dorpelingen al voor de aanschaf hoe ze de kooktoestellen moeten gebruiken.

Schoner koken in de toekomst

De eerste resultaten van deze aanpak lijken positief.

In Cambodja is het volgende bereikt:

  • 300.000 mensen op het platteland hebben geleerd hoe je op een schone manier kookt;
  • 17.000 huishoudens hebben een modern fornuis gekocht;
  • 3.500 huishoudens gebruiken nu geen hout meer om te koken, en
  • 115.000 mensen profiteren nu van schone manieren van koken.

Deze resultaten zijn belangrijk omdat ze:

  • een positief effect hebben op de gezondheid van Cambodjanen;
  • vrouwen meer tijd geven voor andere activiteiten waarmee ze geld kunnen verdienen – tijd die ze anders nodig hadden om hout te verzamelen;
  • de uitstoot verminderen, wat goed is voor het klimaat.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over schoon koken? Kijk op de pagina Wat is schoon koken?

Wilt u werken aan duurzame oplossingen voor mensen in ontwikkelingslanden, of bent u benieuwd naar onze regelingen? Bekijk dan onze themapagina hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden of vraag het onze adviseurs.

 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) coördineert het Energising Development programma (EnDev) samen met de Duitse partner Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). We doen dat in opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma wordt ook gefinancierd door Duitsland, Noorwegen, en Zwitserland. Lees meer over het EnDev programma.

Vragen over hernieuwbare energie?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?